Bolu’da siyasi tutsaklara işkence yapıldı, eşyalarına el konuldu

Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde siyasi tutsakların ağır işkencelere maruz kaldığı, kıyafetleri dahil kişisel eşyalarına el konulduğu bildirildi.

Tutsak Bayram Eksik’in görüşüne giden annesi Raziye Eksik, oğlunun maruz kaldığı insanlık dışı uygulamaları anlattı.

Bayram Eksik, Mersin’de “örgüt üyesi” iddiasıyla 2012’de tutuklanmış ve 36 yıl (ağırlaştırılmış müebbet) hapis cezası verilmişti.

Tutsak eksik, 9 yıldır Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde sistematik baskılara maruz kalıyor.

32 yaşındaki Eksik’in annesi Raziye Eksik 4 Ekim’de oğlu ile açık görüş gerçekleştirdi.

Anne Raziye Eksik, oğlunun sırasıyla Adana Kürkçüler Cezaevi, Kırıkkale F Tipi Cezaevi ve son olarak Bolu’da kaldığını anlattı.

Kırıkkale Cezaevinde kaldığı süreçte ağır işkencelere maruz kalması sonucu apandisit ameliyatı olduğunu ve Ankara’da bir ay hastanede yattığını söyleyen anne, oğlu ile son görüşmesini şöyle anlattı:

“Görüşte tutukluların çoğu halsiz, elleri titriyor ve renkleri solgundu. Oğluma sorduğumda günde 3 öğün verilmesi gereken yemekleri vermediklerini sadece 2 öğün verip akşam yemeğine da kahvaltıdan kalanları verdiğini aktardı. Spor ve havalandırmaya çıkmalarına izin verilmediğini anlatan anne Eksik, “Oğlumla konuştuğumda uzun zamandır spor ve havalandırmaya çıkarmalarına izin vermediklerini, tepki olarak kapılara vurduklarında ise ağır işkencelere maruz kaldığını anlattı. Üzerlerinde çok yoğun baskı olduğunu gece saatlerinde koğuşlara baskın yapıp kitap, not defteri ve bütün kıyafetlerini aldıklarını söyledi. Sadece üzerlerindeki kıyafetleri bırakmışlar. Önümüz kış o üzerlerindeki kıyafetleri en ara yıkayacaklar ve kuruyacak.”

Raziye Eksik, yoğun baskıların devam etmesi halinde oğlu ve koğuş arkadaşlarının açlık grevine başlayacağını belirterek şunları ekledi:

 “Daha önce de talepleri karşılansın diye açlık grevine girdiler, üzerlerinde çok yoğun baskı var. Ellerinde esirler zaten daha ne kadar zulmedecekler. Ömrü cezaevlerinde geçti oğlumun, çocuklarımız üzerindeki bu baskıya son versinler. Bende görüşe giderken çok zorlanıyorum, yol çok uzak, şeker, tansiyon hastasıyım. Görüşten geldikten sonra 1 hafta boyunca hastayım kendime gelemiyorum. En azından yakın bir cezaevine getirseler 2 ayda bir de olsa gider görürüm. Halkımız cezaevleri konusunda duyarlı olmalı, onlara sahip çıkmalıyız. Vekiller tutukluların uğradığı işkenceyi meclise taşımalı. Çocuklarımızın hiçbir suçu yok, haklı davalarının peşinden gidiyorlar, bizlerde onlara sahip çıkmalı, seslerini duyurmalıyız.”

Anne Eksik, oğlu ve koğuş arkadaşlarının ayrıca İran’da “ahlak polisi” tarafından katledilen Jîna Mahsa Amini için saçlarını kazıttığını ve İran halkının direnişini selamladıklarını aktardı.