Buldan: Mücadele ortaklığını büyütmeye kararlıyız

HDP İzmir İl Örgütü binlerce kişinin katılımıyla kongresini gerçekleştirdi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Biz demokratik bir muhalefeti, bir mücadele ortaklığını büyütmeye kararlıyız. Demokrasi ittifakı dediğimiz bu yol mücadele ortaklığıdır" dedi.

 

 

HDP İzmir İl Örgütü İzmir kongresini “Umut ve cesaretle faşizme karşı örgütleniyor, özgürlüğe yürüyoruz” şiarıyla gerçekleştirdi.

4'üncü Olağan Kongre, 17 Haziran 2021’de Türk ırkçısı Onur Gencer tarafından HDP’ye yönelik silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz’a atfedildi.

Kongreye HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Deniz Poyraz'ın annesi Fehime ve babası Abdullilah Poyraz ile siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı.

Kongre sırasında Yörüklü bir annenin "Yörük anasıyım, barışın anasıyım, ezilenlerin yoldaşıyım, tabiatın sevdasıyım" yazılı pankartı ile yer alması dikkat çekti. Almanya Barış Meclisi’nden Halise Çelebi ise divana çiçek taktim etti.

Binlerce kişinin katıldığı kongrede halayların çekildi. İlk konuşmayı yapan HDP İl Eşbaşkanları Besriye Tekgür ve Kadir Baydur, cezaevlerinde olan partilileri selamladı. HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, baskı ve faşizme karşı bir kez daha demokrasi dersi verdiklerini belirterek, "Türkiye'de iyi ki HDP ve dostları var" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "HDP artık bir kongre bile yapamayacaklar duruma gelmiştir” diyenlere yanıt verdi: “HDP’yi artık sokaklarda, meydanlarda göremeyeceksiniz diyenler, gelip bu salonu görsün. Mecalimiz var mı yok mu? Sadece kongrelerimiz değil, elbette meydanlarda, sokaklarda, işçilerin, kadınların, gençlerin yanında duran bir HDP gerçekliği var. Sadece kongrelerde değil, 8 Martlarda, 21 Martlarda, Newrozlarda alanlara baksınlar, HDP var mı yok mu, işte orada görecekler.”

HDP’SİZ PARLAMENTO AMAÇLIYORLAR AMA…

“Asıl onların mecalleri kalmadı, tükendiler, çöplüğe gidecekler, haberleri olsun” diyen Buldan, şunları ifade etti:

"HDP’siz bir Türkiye siyaseti ve parlamentoyu amaçladıklarını biliyoruz. Ama başaramayacaklar. Çünkü halklarımız asla izin vermeyecek. HDP’siz Türkiye ve siyaset tutmadı, tutmayacak. Bunu bir kez daha onlara gösterdik ve göstermeye devam edeceğiz.  Akıllarında sadece HDP var, çarpıyorlar bölüyorlar topluyor sonuç sürekli fiyasko çıkıyor. İstedikleri kadar toplasınlar, çarpsınlar, bölsünler HDP’yi asla kapatmayacaklar. Değişimin temel anahtarı sizlersiniz. Sizin örgütlü gücünüz, mücadelemizdir, dik duruşunuzdur, direnişimizdir. Kürt’üyle, Alevi’siyle, Êzidîsiyle, Lazıyla, Çerkesi ile bu ülkede tüm dillerin tüm kimliklerin inançların, hakların özgürce bir arada yaşama fikriyatını ortaya koyan tek parti HDP’dir. Bu böyle olmaya da devam edecektir.”

Katledilen Deniz Poyraz’ı anan Buldan, “Bu salondaki bu coşku ve birliktelik, Deniz Poyraz'ın katledilmesine verilen en büyük yanıttır. Deniz Poyraz ölmedi, milyonlar oldu, sel oldu. İzmir’in bütün sokaklarına yayıldı” dedi.

ONLARI İKTİDARDAN DÜŞÜRECEĞİZ

Buldan, ekonomik krize, yolsuzluklara ve derinleşen yoksulluğa dikkat çekerek, “Yapılan zamlar açıkça bir soygundur. Evlere gelen yüksek faturalar haraç ve soygun faturasıdır. Bunlar için halkın hiçbir önemi yoktur varsa yoksa saraydır, 5’li çetedir, yandaşlarıdır. Halk açıkta mı, karanlıkta mı, yoksullukla mı uğraşıyor, zamlarla mı pençeleşiyor, umurlarında değil. AKP ve MHP’nin iktidara bir kez daha gelmek için seçtikleri bir yoldur. Biz bu yola asla izin vermeyeceğiz, onları iktidardan biz indireceğiz, biz düşüreceğiz.”

ÜLKEYİ TECRİT ÜLKESİ HALİNE GETİRDİLER

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi hatırlatan Buldan, şöyle konuştu: “Ülkeyi İmralı’da Sayın Öcalan şahsında uygulanan tecritle ile bir tecrit ülkesi haline getirdiler. Tecrit artık Türkiye’nin her yerinde yaygınlaştı, yaygınlaşmaya devam ediyor. İnsanları evlerine hapsetmeye çalışan, insanların alın terini emeğini sömüren, işçinin emekçinin, üreticinin emeğini yok sayan bir iktidar var karşımızda. Bunların karşısında onları yenebilecek güçlü bir muhalefete de ihtiyaç var. Dün 6 siyasi partinin genel başkanları bir araya geldiler. Bu toplantıdan sonra sosyal medyada kıyamet koptu. Niye bu 6’lının içinde HDP yok diye soranlar oldu. Sevgili halkımız, sizi tanımayanları biz hiç tanımıyoruz, bu da böyle bilinsin. Bizi yok sayanları zamanı geldiğinde yok saymasını iyi biliriz…”

YOLUMUZ ÜÇÜNCÜ YOL

Buldan şunları ekledi: “Yolumuz üçüncü yoldur, üçüncü yol. Bu üçüncü yola bir gün herkes muhtaç olacak, bir gün herkes mecbur olacak. Bir gün herkes bizimle görüşmek için yanımıza gelecek, randevu isteyecek. Bundan hiç kimsenin kuşkusu ve şüphesi olmasın. Biz öyle kolay lokma değiliz. Biz sevgili Selahattin Demirtaş’ın dediği gibi demirden leblebiyiz, ağzınıza alırsanız dişleriniz kırılır. Elbette ki biz demokratik bir muhalefeti, bir mücadele ortaklığını büyütmeye kararlıyız. Bu kararlığımız bu cesaretimiz, irademiz her daim olacaktır. Demokrasi ittifakı dediğimiz bu yol mücadele ortaklığıdır. Bu güç birliği hem tarihsel hem de toplumsal bir ihtiyaçtır. Bu umudu yeniden inşa ediyoruz. Hepimize hayırlı olsun. 

Türkiye’nin bu çoklu krizlerinden çıkış yolu demokrasi ittifakında buluşmaktır. Bu birliktelik tüm Türkiye halkları, Türk’ün, Kürt’ün, Alevi’nin, Laz’ın, Çerkes’in bir arada yaşaması için elzemdir. Bütün bu birlikteliklerin sonunda Türkiye’nin bir barış huzur ortamına, özgürlüklere, adalete ve hakikati ulaşabileceği yarınları hep birlikte geçireceğimize bir kez daha söz veriyoruz. Yeterki cesaretli, kararlı olalım ama aynı zamanda HDP’li olalım, HDP’de kalalım. Ahmet Kaya’nı dediği gibi, umut sizdedir, yarınlar sizdedir. Umut HDP’dedir, kadınlardadır, gençlerdedir, tüm haklarımızdandır. Türkiye haklarındandır. Hepinizi sevgiyle selamlıyor, yolumuz açık olsun diyorum.”

Konuşmalardan sonra yapılan seçimde, HDP İzmir İl Eşbaşkanlığına Berna Çelik ve Vedat Çınar Altan seçildi.