Buldan: Engellilerin sorunlarını çözmek için mücadele ortaklığı gerekiyor

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, engellilerin sorunlarını çözmek için mücadele ortaklığı gerektiğini söyleyerek, "Koşulları eşitlemeliyiz" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Engelliler Komisyonunun online olarak düzenlediği “Otizm ve İnsan Hakları” paneline katılarak açılış konuşmasını yaptı.

Buldan, "Türkiye’de özellikle engelli sayısını 10 milyonun üzerinde olduğu ve eğitim, istihdam, ulaşım ve sağlıkta bu büyük nüfusun yok sayıldığını ifade etmek isterim. Bu büyük nüfusun derin bir yoksulluk ile karşı karşıya bırakıldığını biliyoruz. Sosyal destek sistemlerinin yetersiz olması, engellileri ve aileleri de zor durumda bırakıyor. Bu sorunların elbetteki ilk başta mağdurları engelliler, ancak aileleri de bu konuda büyük bir zorluk yaşıyorlar" dedi.

'KOŞULLARI EŞİTLEMELİYİZ'

"HDP engelliliği, engelli birey ile toplum arasında oluşan bir etkileşim olarak görüyor" vurgusunda bulunan Buldan, "Engelli yurttaşlarımızın, vatandaşlarımızın hem demokratik hem de politik anlamda görünür hale gelebilmeleri açısından mücadele ortaklığına ihtiyaç var" diye belirtti.

Buldan, şu değerlendirmeleri de yaptı:

"HDP engelli bireylerin bedenlerine ait farklılıklara ve bedensel gerçeklerine ve oldukları haliyle var oluşlarına saygı duyulması ilkesini savunur. Bir reddediş değil engellerinin kabulünü HDP olarak savunuyoruz. Tüm farklılıkların gözetildiği bir eşitlik anlayışı ile bu gerçekleşebilir. HDP engelli bireylerin bedenlerini değil, ancak dışarıdaki koşulları eşitleyerek bu sorunların çözülmesi gerektiğini savunan bir partidir. Yıllardır bunun mücadelesini verdik, kamuoyu oluşturmaya çalıştık, Meclis bünyesinde milletvekillerimiz bu konuda çokça çalışmalar yaptı. Bu konuda bir çözüm geliştirilmediği gibi özellikle içerisinde bulunduğumuz dönem ve süreç açısından engelli vatandaşlarımızın durumunu çok daha yakından takip etmek ve bu sorunların aşımı için daha büyük bir mücadeleye ihtiyaç vardır.

Otizm için de özgün durumlar mevcuttur. Hem tanı kriterlerinin geliştirilmesi hem de  tanıya erişimin artması gerekliliği ile birlikte yeni doğan her 100 çocuktan 2’sinin otizm tanısı aldığını söylemek mümkün. HDP olarak hedefimiz otizmi öncelikle bireysel tıbbi modelin tahakkümünden çıkarıp bir toplumsal modelin konusu haline getirmektir. Önümüzdeki dönemde, bu konuda yeni bir çalışmaya, araştırma ihtiyaç vardır. Bu panel ile bu konuda yeni bir mücadele hattını ortaya koymakta fayda vardır. Otistikler düzeltilmesi, normalleştirilmesi ya da evlerinde saklanmaları gereken melekler ya da insanlar değil. Eşit yurttaşlık hakları olan bireylerdir. Tüm diğer engelli gruplar için olduğu gibi otistiklerin de hakları ve farklı destek ihtiyaçları Türkiye'nin imzacısı olduğu uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmıştır. Bu panel de özne temelli hak mücadelesinin önemini vurgulamak, ihlalleri göz önüne sermek ve yapılması gerekenleri anlatmak için yapılıyor. Engellilerin en temel meselesi olan erişebilirlik ertelenemez bir sorundur."

Panel, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ve Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü Hatice Betül Çelebi’nin yaptığı açılış konuşmalarının ardından “İnsan hakları ekseninde otizm”, “Otistiklere yönelik hak ihlalleri”, “Yeni perspektifler: Otizme nasıl yaklaşılmalı” oturumlarıyla devam etti.