Buldan: HDP ittifaklarıyla birlikte adayını çıkaracak!

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Îdir’deki kongresinde yaptığı konuşmada HDP’nin kendi ittifaklarıyla adayını çıkaracağını bir kez daha vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Îdir İl Örgütü, 4’üncü Olağan Kongresi’ni topladı.

Kongrenin yapıldığı salon parti bayraklarıyla donatılırken, kongreye yoğun katılım dikkat çekti.

Divan üyelerinin seçilmesi ile başlayan kongrede HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan bir konuşma yaptı.

Buldan, özellikle ittifak tartışmaları ve Cumhurbaşkanı adayı çıkarıp çıkarmayacaklarına dair tartışmalara işaret etti.

Buldan, “Herkesin gözü HDP’de yani bizde. Aday çıkaracak mı çıkarmayacak mı?  Millet İttifakı’nı destekleyecek mi desteklemeyecek mi? HDP’ni stratejisi yerel seçimlerdeki gibi mi olacak yoksa yeni bir hedefi mi var? Yeni bir strateji mi belirleyecek?” diye sordu.

HERKESİN GÖZÜ BİZDE

“Herkesin gözü bizde” diyen Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dün Kars’ta bir açıklama yaptım; HDP kendi adayını açıklayacak ve kendi adayıyla seçimlere girecek dedim. Dünden beri tartışılan tek mesele HDP’nin aday çıkarıp çıkarmama meselesi. HDP niye aday çıkarmasın? HDP’nin sizden ne farklı var? HDP bu ülkede bir irade değil mi? HDP bir siyasi parti değil mi? Seçimlere girme hakkı var mı yok mu? Bu ülkeyi değiştirme ve dönüştürme iradesine sahip mi değil mi? Bütün bunları göz önünde tutarak bir kez daha ifade etmek isterim ki HDP kendi ittifaklarıyla birlikte adayını çıkaracak. Emek ve Özgürlük İttifakı, kadın ittifakı, Kürt ittifakı, demokrasi güçlerinin ittifaklarıyla birlikte HDP’nin aday çıkarması elbette ki bazılarını hem hayallerini hem de ileriye dönük bütün bu yapacakları stratejilerini alt üst edecek. Şunu özellikle belirtmek isterim ki Kürt halkı ve dostlarına cezaevlerini ve mezarlığı reva görenler kaybetmeye mahkumdur.

KÜRT HALKINI SİYASİ İRADE OLARAK TANIMAYANLAR…

Kürt halkını siyasi bir irade olarak tanımayanlar, Kürt halkı ile birlikte yanındaki dostlarını, ittifaklarını, bileşenlerini bir irade olarak görmeyenler kaybetmeye her zaman için mahkumdur. İşte bu yüzden bir kez daha ifade etmek isterim ki HDP ilkeleri ve mücadelesini her zaman için ön planda tutan ve halkın gerçek anlamda kendi mücadelesini kendi direnişini kendi siyasetini her zaman için dikkate alan bir partidir. Halkların demokratik partisi bu ülkede bir iradedir, irade olmaya devam edecektir.

Özellikle AKP-MHP ittifakının başta Kürtler olmak üzere tüm demokrasi güçlerine, ötekileştirilenler, ezilenlere, yok sayılara karşı zulmünü, zorunu, baskısını ve şiddetini asla unutmayalım. Buradan AKP’ye oy veren Kürt kardeşlerime bir kez daha seslenmek isterim. HDP’ye yapılan zulmü bir kez daha görmenizi isterim, HDP’ye yapılan baskıyı, uygulanan şiddeti, HDP demokratik siyasetin dışına atmaya çalışan anlayışı bütün bunları AKP’ye oy veren Kürt kardeşlerime bir kez daha seslenmek isterim, HDP’ye yapılan zulmü bir kez daha görmenizi isterim. HDP’ye yapılan baskıyı, uygulanan şiddeti, HDP’yi demokratik siyasetin dışına atmaya çalışanları bütün bunları AKP’ye oy verenlerin bir kez daha gözünün önünden geçirmesi gerektiğini ifade etmek isterim.

TECRİT HER YERDE UYGULANIYOR

Kürt halkının birlikte ve beraberliğinin bu dönem ne kadar elzem olduğunu özellikle belirtmek isterim. Kürde her türlü haksızlığın, zulmün yapıldığı, savaş ve tecrit politikalarının bu ülkede bir anlayış haline geldiği bu dönemde savaşa karşı barışı, tecride karşı diyalog ve müzakereyi esas aldığımız bir anlayışı önemsediğimizi özellikle belirtmek isterim. Bugün tecrit sadece İmralı’da Sayın Öcalan'a değil Türkiye’nin her yerinde bir anlayış haline gelmiştir. İmralı’da Sayın Öcalan üzerindeki tecrit bu dönemde daha da derinleştirilmiş ve ağır koşullarda ne aile ne avukat görüşü yaptırılmamaktadır. Bu haksızlık ve hukuksuzluğun AKP’nin keyfiyatı ile alakalı olduğunu biliyoruz. Kendi yasalarını bile tanımayan anlayış İmralı’daki tecrittin yaşanmasına sebep olmaktadır.

HDP BİR FIRSATTIR

Bütün bunlara karşı elbette ki Türkiye'deki başta yapılacak seçimler ama onun dışında vereceğimiz mücadelenin, yapacağımız siyasetin ve çalışmaların etkinliklerin bu kapsamda ve bununla bağlantılı olarak daha da büyümesi gerekiyor. HDP bu ülkede bir fırsattır. Biz biliyoruz ki bizden başta bu ülkeye barışın, demokrasinin, adaletin gelmesini isteyen ve bunu sürekli dillendiren başka bir siyasi parti yoktur. Mesele Kürtler olduğunda diğer siyasi partilerin nasıl bir araya geldiğini görüyoruz. Milletvekilimizin dokunulmazlıklarının kaldırılması başta olmak üzere, savaş tezkerelerini genel kuruldan geçmesine kadar bütün meselelerde diğer siyasi partilerin nasıl bir araya geldiğini hepimiz görüyoruz. Yarın öbür gün diğer partilerden örneğin CHP’den, İYİ partiden ya da başka bir partiden bir milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması komisyona veya genel kurula geldiği zaman HDP ilkesel tavrını net olarak ortaya koyacak, dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı çıkacak. İşte biz bu kadar ilkeli ve bu ülkenin geleceğine dair, ülkenin geleceğinde yaşanacak demokratik gelişmelere dair ilkeli ve kararlıyız. Kimse bizi bu ilkeli tavrımızdan asla döndüremeyecekler."

 

Konuşmaların ardından yapılan seçimde, Kader Öner ve Av. Yaşar Kalmış yeni eşbaşkanlar olarak seçildi.