Buldan: Kader değil cinayettir, katliamdır

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Denizli 4’üncü Olağan İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada, Amasra’daki facianın bir “kader değil, cinayet, katliam” olduğunu belirtti.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Denizli 4’üncü Olağan İl Kongresine katıldı.

Buldan, kongrede yaptığı konuşmada, Amasra’da en az 41 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasını hatırlatarak, “Bir kez daha gördük ki Türkiye’de işçinin canı çok ucuz. Hayat pahalı ama Türkiye’de can ucuz.  Dün bir kez daha şahit olduk ki bu yaşanan katliamdır, ihmalkarlıktır. Bu yaşanan cinayettir, bu yaşananlar ihmalkarlık sonucudur ve bu yaşananlar AKP MHP iktidarının işçiye, emekçiye reva gördüğü yaşam biçimidir” dedi.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sadece paradan bahsettiği tepkisinde bulunan Buldan, “HDP olarak bir cumhurbaşkanının 41 canımızın yitirildiği bir cinayet ve katliamda o ailelere para dağıtılarak olayın örtbas edilmeye çalışılmasını asla kabul etmiyoruz” dedi.

İşçilerin yaşamlarını güvence altına alacaklarının sözünü veren Buldan, “Elbette ki bu bir kader değil bu bir cinayet, bir katliamdır. Bu tür olayların bu tür yaşanan cinayetlerin sadece yüzde 2’si kaderdir. Yüzde 98’i ihmalkarlık, tedbirsizlik ve işçiye, emekçiye reva görülen yaşam biçimidir. Yaşamını yitiren 41 canımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum, yakınlarına başsağlığı dileğimizi iletiyorum. İşçilerle ve emekçilerle birlikte olacağımıza ve onların yaşamlarını güvence altına alacağımıza söz veriyorum. Yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz” şeklinde konuştu.

HDP RÜZGARI HER YERDE

HDP kongrelerine de değinen Buldan, “HDP rüzgarının her yerde aynı şekilde estiğini, gittiğimiz her yerde görüyoruz. HDP bu ülkede umuttur, cesarettir, kardeşliktir, barıştır, demokrasidir, adalettir” vurgusunda bulundu.

Emek ve Özgürlük Bloku ile Kürdistani İttifak’a dikkat çeken Buldan, “Türkiye’deki yeni bir dönemi başlatacak olan bir ittifaktan bahsediyoruz” dedi.

Çözümün Emek ve Özgürlük İttifakı olduğunu kaydeden Buldan, İmralı tecridi ve cezaevlerindeki baskıları da hatırlatarak, “Sayın Öcalan'ın devrede olduğu bir dönemde bu ülkeye umut verdi, bu ülkeye cesaret verdi. Çözümün de olabileceğini gösterdi. Herkes çok iyi hatırlar bu 3 yıl içinde hiçbir gencimiz yaşamını yitirmedi, hiçbir anne gözyaşı dökmedi, çünkü kimsenin kapısına cenaze gitmedi. İşte çözüm, barış, müzakere ve diyalog bu açıdan çok önemlidir. Ama bu iktidarın bu sorunu bu şekilde çözmeyeceği de açık ve net bir şekilde ortadadır” şeklinde konuştu.

Yaklaşan seçimlere de işaret eden Buldan, HDP’nin değişimin anahtar gücü olduğunun altını çizerek, şöyle noktaladı:

“Bu zorlu süreçte herkesin mücadelesine ihtiyacımız var, herkesin bizimle birlikte çalışmasına ihtiyacımız var; kadınlara ve gençlere ihtiyacımız var. Bu ihtiyaçtan kaynaklı bu çalışmaların üstün bir başarı ile sonuçlanacağına yürekten inanıyorum. Şimdiden hepimize kolay gelsin, geldiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu kongrenin barışa, adalete vesile olacağına inanıyorum.”