Buldan ve Temelli: Kürtler AKP'ye dersini verecek!

HDP, yerel seçimler için adaylarını Amed'de tanıttı. Toplantıda konuşan eş genel başkanlar, Leyla Güven'i selamladı. Toplantıda, "Kürtler büyük fırsatı değerlendirecek, AKP'ye dersini verecek" denildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart yerel seçimlerinde göstereceği adayları tanıtmak üzere Amed'in Kayapınar ilçesinde bulunan Ayaz Elegance Konferans Salonu’nda Aday Tanıtım Toplantısı düzenledi. Dün gece salona baskın düzenleyerek HDP’nin seçim sloganlarının yer aldığı pankartların toplanması ardından yığınak yapan polis salonu barikatlarla abluka altına aldı. 

Salon girişine HDP’nin seçim sloganı “Ya Me Ye” ve 4 dilde “Hoşgeldiniz” yazılı pankart asıldı. 

TOPLANTIYA KATILANLAR

Toplantıya şu isimler katıldı:

"HDP’nin Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile birlikte DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, SYKP Eş Başkanı Cavit Uğur, Devrimci Parti Genel Başkanı Özgür Oran, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, HDP’nin Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Ahmet Türk ve Figen Altındağ, TJA aktivisti Ayla Akat Ata, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, HDP Grup Başkanvekilleri Fatma Kurtulan ve Ayhan Bilgen ile HDP’li milletvekilleri, Halkevleri Eş Genel Başkanları Dilşat Aktaş ve Nuri Günay, KDP-Türkiye Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş, PDK–Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) PM Üyesi Emel Çiftyürek, İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Ahmet Kaya ve DDKD adına Halim İpek, Barış Anneleri, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, yerine kayyum atanan eş başkanlar."

Leyla Güven'in selamlandığı toplantıda, 1978’den 2014 yılına kadar Demokratik Yerel Yönetimler konulu sinevizyon gösterimi yapıldı. 

Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, sağlık sorunu nedeniyle katılamadığı toplantıya gönderdiği yazılı mesajında, "Rejim partilerinin, Cumhur ya da Milli ittifakı varsa, bizim de Kürdistani yerel seçim ittifakımız var. Bu ittifakın büyük sinerjisiyle, kayyumlarca ipotek altına alınmış halkımızın iradesini yeniden özgürleştireceğiz. Bu yerel seçim ittifakıyla bir şeyi daha başaracağımıza inanıyoruz. Kürdistan siyaset kadrosu saflarında ve önemlisi toplumumuzda iç demokrasimizi güçlendirmede mesafe alacağız" dedi.

BULDAN: LEYLA GÜVEN'İN TAŞIDIĞI BAYRAĞA SAHİP ÇIKACAĞIZ

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Eşitlik ve adalet için, özgür yarınlar için bedenini 78 gündür açlık grevine yatıran Sevgili Leyla Güven’i selamlıyorum. 

Yine birçok cezaevinde bedenini açlık grevine yatıran ve cezaevlerine yayılan bu onurlu yaşam için bedenlerini açlık grevlerine yatıran sevgili Sebahat Tuncel’e Hewlêr’e, Strasbourg’a ve bütün yoldaşlarımıza sevgi ve selamlarımızı gönderiyoruz. Leyla Güven’e destek amaçlı Sevgili Sebahat Tuncel ve Selma Irmak da bedenlerini açlık grevine yatırdılar. Sevgili Aysel Tuğluk 10 günlük açlık grevi başlatmış durumda. Bütün arkadaşlarımıza sevgi ve saygılarımı iletiyor ve buradan birlikte kazanacağımızın sözünü veriyoruz. 

Leyla Güven’in taşıdığı bayrak hepimizindir. Onun talebi hepimizin talebidir. Onun sözü hepimizin sözüdür.  

'HALKIMIZ KARARLI; GEREKLİ CEVABI VERECEK'

Kazanacağımız belediyeler halkımızın belediyeleri olacak, halkımız bu belediyeleri yönetecek. Aynı zamanda bu belediyeler kadınların, gençlerin, emekçilerin belediyeleri olacak ve bu belediyeleri hep birlikte yöneteceğiz. İrade gaspının adını kayyum olarak koymuş olsalar da kayyumların atandığı günden beri yerleştikleri belediyelerde yaptıklarını buradan anlatmaya gerek duymuyoruz. Hepiniz görüyor ve tanık oluyorsunuz ki, kayyumlar atandıkları günden itibaren, Kürt halkının tüm değerleri ve inançlarına hakaret eden, inançları ve kimlikleri ayaklar altına almaya çalışan, halkın iradesi ile oynamaya çalışan bir zihniyettir.

Halkımız çok kararlıdır. AKP’ye sandıkta gereken cevabı vereceğini şimdiden belli etmiştir. Bunu bildikleri için hileye başvuruyorlar. Seçmenleri silip, onların yerine hayali seçmenleri getirip, kendilerine göre kazanmanın yollarını arıyorlar.

Ama şunu bilsinler ki Kürt halkı onlara geçit vermeyecekler, sizler sandıkları uzaya da Saray’a da taşısanız, halkımız iradesine ve oyuna sahip çıkacaktır."

TEMELLİ: TECRİT RUTİN BİR BASKI DEĞİLDİR

Eş Genel Başkan Sezai Temelli’nin değerlendirmeleri de şöyle:

"Leyla Güven'in Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kalkması için başlattığı süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinin 78’inci gününe geldik. Bir halk ve barış sevdalısının tarihte eşi benzeri görülmemiş direnişi önünde hep birlikte saygıyla eğiliyoruz.

İmralı’da devreye konulan mutlak tecrit Türkiye ve Ortadoğu’daki barış imkanını yok ediyor. İmralı’da devreye konan mutlak tecridi devletin rutin baskı politikaları olarak görmek büyük yanılgıdır. Leyla Güven’in onurlu direnişini anlamak, bu tarihi yanılgıya düşmemektir.  Bugün mutlak tecrit Ortadoğu’da ve Türkiye’de barış imkânlarını yok etmek için devrededir. 

'KÜRTLER BÜYÜK FIRSATI DEĞERLENDİRECEK'

31 Mart seçimleri Kürtçeye yönelik baskılara karşı demokrasi referandumudur. 31 Mart seçimleri, Türkiye’de faşizme karşı, faşizmin halklara uyguladığı baskılara karşı, kayyumlara karşı, Kürtlere, tarihsel-kültürel değerlerine ve Kürtçeye yönelik baskılara karşı demokrasi referandumudur. Kürtlerin önünde büyük bir fırsat vardır. Kürdistani partiler ve yapılar ittifakı ile ortaya çıkan birlik iradesinin 31 Mart’ta onaylanması, Kürtleri tarihin en şanlı sayfalarına; AKP-MHP ittifakını ise tarihin kara kaplı sayfalarına yazdıracaktır.

'REFERANDUM NİTELİĞİNDE'

Türkiye halkları için demokrasi referandumudur. 31 Mart’ta gerçekleşecek seçimler sadece Kürtler için değil, aynı zamanda tüm Türkiye halkları için de bir demokrasi referandumudur.

O gün kayyumla hesaplaşma günü olacak. O gün AKP-MHP ittifakıyla hesaplaşma günü olacak. HDP, Batı’da da kilit parti konumundadır. Anketler geliyor önümüze, görüyoruz. Her yerde ittifaklar başa baş. AKP ve CHP adayları Ankara ve İstanbul’da başa baş gidiyor. Bu seçimlerin kaderini belirleyecek olan parti HDP’dir. Halkımız bu tarihi süreçte rolünü her yerde oynayacak, AKP-MHP ittifakına, faşizme büyük bir darbe vuracaktır.   

AKP-MHP ittifakını geriye püskürtmek için, savaş tamtamlarını ellerinden almak için 31 Mart’ta büyük bir ders vereceğiz.

Minbic’de, Rojava’da, Suriye’de ve Ortadoğu’da barışın savunulması, buradan, 31 Mart seçimlerindeki başarımızdan geçiyor. Biz Amed’de, Şırnak’ta, Ağrı’da, İstanbul’da, Mersin’de başarılı oldukça, AKP-MHP ittifakı, Rojava’daki tehditlerinden vazgeçmek zorunda olacak.    

'HİLEYE İZİN VERMEYECEĞİZ'

Radikal demokrasi ilkemizi yerel yönetimlere işliyoruz. Bizim için radikal demokrasi, halkın tüm karar alma süreçlerine doğrudan dahil olmasıdır. Bizim için radikal demokrasi, halkın kendi kararlarını kendisinin doğrudan alabilmesidir. Bu seçimler kayyum zihniyetine karşı radikal demokrasi anlayışımızın zaferi olarak tarihe geçecektir. 

Diğer yandan seçim güvenliğini en etkin şekilde sağlamak için genel merkezimiz ve il-ilçe başkanlıklarımızla, üyelerimizle hilelere aman vermeyeceğiz.  

Sözlerime son verirken, başta Leyla Güven olmak üzere cezaevlerindeki tüm yoldaşlarımı selamlıyorum. Gültan ve Fırat başkanları da buradan selamlıyorum."