Cenevre’de BM önünde Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü istendi

İsviçre’nin Cenevre kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için BM Ofisi önündeki eylemde, barışın ön şartının Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü olduğu belirtildi.

25 Ocak 2021'den bu yana İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önünde her çarşamba oturma eylemi düzenleniyor.

Her hafta başta BM, İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ve Avrupa Konseyi (AK) olmak üzere uluslararası kurumlara sorumlulukları hatırlatılarak, sessizlikleri protesto ediliyor.

Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK) öncülüğünde 'Dem dema azadiyê ye' hamlesi kapsamında Nations Meydanı’nda düzenlenen eylem, KNK Hewlêr Temsilciliğine yönelik düzenlenen saldırıda şehit düşen Deniz Cevdet Bülbün şahsında  bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Eylemde bir konuşma yapan Almanya Kürt Araştırmaları Merkezi (The Kurdish Center for Studies - KCS) Eşbaşkanı Dr. Thoreau Redcraw, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 25 yıla yakın süredir uluslararası hukuka aykırı bir şekilde tutsak edildiğini vurguladı.  

Afrikalı lider Nelson Mandela örneğini veren Thoreau Redcraw "Zulüm ve baskıya karşı direniş gösteren bir halk terörist ilan edilmiş ve bu halkın lideri 25 yıla yakın süredir tutsak edilmiştir. Dün aynı şartlar altında Mandela'yı esaret altına alan güçler aynı uluslararası hukuka aykırı politikaları sayın Öcalan üzerinde yürütmektedirler. Bugün gerek Türkiye gerek Kürdistan gerekse bölge topraklarına barışın gelebilmesinin ön şartı Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasıdır” şeklinde konuştu.

Kürt halkına yönelik Türk devletinin sürdürdüğü katliamları hatırlatarak konuşmasını sürdüren Redcraw "Türk devleti her gün Kürt gençlerini, Kürt kadınlarını ve Kürt çocuklarını katletmekten geri durmuyor. Bu katliamların temelinde uluslararası kurumların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın tecrit koşulları altında ne avukatları ne de ailesi ile görüştürülmesi, yani 25 aydır uluslararası hukuka aykırı sürdürülen tecride karşı suskunlukları gerçeği yatmaktadır." ifadelerini kullandı.

Bu konuşmadan sonra sırtlarını BM'ye dönen Kürdistanlılar, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü talep eden sloganlarla oturma eylemine geçti.