Cezaevlerinde açlık grevleri yayılıyor

Keyfi ve sistematik hak ihlallerinin benzeri görülmemiş bir şekilde tırmandığı cezaevlerinde açlık grevleri yayılıyor. Afyonkarahisar 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 6 tutsak açlık grevine başladı.

Alınan bilgilere göre Afyonkarahisar 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde koğuşlara yönelik baskın ve ayakta sayım dayatmasına karşı 6 tutssak, 3 Ocak'ta açlık grevine başladı.

Grevin iki gündür Habil Emen, Yusuf Birkan, Yusuf Erkek, Mehmet Emin Dal, Siraç Keskin ve Cumali Yıldırım isimli tutsaklar tarafından yürütüldüğü öğrenildi.

Tutsaklardan Cumali Yıldırım ve Harun Paçal aileleri ile yaptıkları görüşmede maruz kaldıkları hak ihlallerini anlattı.

Aileler, görüşme sonrası cezaevi önünde çektikleri videoda "Çocuklarımız içeride işkenceye tabi tutuluyor. Sesimizi duyurmak için tüm kitleler harekete geçmesi lazım. Çocuklarımız şu anda tehlike altında. Can güvenlikleri yok” dedi.

Aileler, “Diğer gruplar da açlık grevine girecekler. Cezaevi idaresi daha önce taleplerinin karşılanması konusunda söz vermişti ancak hiçbir talepleri yerine getirilmedi" çağrısında bulundu.

Tutuklu Yusuf Birkan da 2 Ocak günü abisi Resul Birkan ile telefon üzerinden bir görüşme gerçekleştirdi. 

Resul Birkan, kardeşinin tek böbrekli olduğunu ve hayatından endişe ettiklerini ifade ederek, şunları aktardı: “Arama esnasında koğuştaki eşyaları, çayı ve şekeri dağıtmışlar. Açlık grevindeki bir arkadaşlarını yerde sürüklemişler. 4 kişi 2 Ocak’tan itibaren greve başlamış ve bunun artarak devam edeceğini söylediler. Adalet Bakanlığı’na şikâyette bulunacağımı söylediğimde, gardiyanlar ‘bizden de selam söyle’ dediler."

ŞAKRAN

4 Ocak günü Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'nde de hak ihlallerine karşı tutsaklar 10 günlük süreli-dönüşümlü açlık grevi başlattı.

EREĞLİ

Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ağır tecrit ve hak ihlallerine karşı aylardır açlık grevi var.

Bu cezaevinde 4 Ekim’de başlatılan 10'ar günlük süresiz-dönüşümlü açlık grevi, 16 Kasım'da süresiz-dönüşümsüz eyleme dönüştürülmüştü.