Cezaevlerinde zulüm büyüyor

Türk devleti, siyasi tutsaklara işkenceci uygulamalarını sürdürüyor.

AKP-MHP iktidarı, cezaevlerinde siyasi tutsaklara dönük işkenceci uygulamalarını sürdürüyor.

Kobanê Davası’ndan tutuklanan ve Sincan 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan siyasetçiler Alp Altınörs, Bülent Parkmaksız ve İsmail Şengül, cezaevinde kötü muameleye maruz bırakıldı. Bugün kendilerini ziyaret eden avukatlarına bilgi veren tutuklu siyasetçiler, kaldıkları koğuşun 23 ve 24 Şubat’ta üst üste basılarak, arama yapıldığını belirtti.

HASTA TUTSAKLAR İÇİN ÖNERGE

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, ağır hasta tutsaklar Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk, Hasan Alkış, İnayet Mete ve Görgin Oktar’ın sağlık durumlarına dikkat çekmek, ilgili ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na başvuru yaptı. Işık, ayrıca Adalet Bakanlığı’na önerge verdi.
Işık, Adalet Bakanlığı’na verdiği önergede şu soruları yöneltti:
“* Türkiye cezaevlerinde 2015-2022 yılları arasında gerçekleşen ölüm sayısı kaçtır? Cezaevlerine sağlıklı giren ama cenazeleri çıkan bu tutuklu ve hükümlülerin ölümünden siyaseten sorumlu olduğunuzu düşünüp istifa etmeyi düşünüyor musunuz?
 
* Ağır hasta tutsakların ölmeye yakın hastaneye gönderilmesi politikasına son verecek misiniz?
 
* Türkiye cezaevlerinde hasta olduğu sağlık raporlarla ortaya konulmuş kaç mahkum bulunmaktadır? Bunların kaçı kadın, engelli ve 65 yaş üzerindedir?
 
* Ömrünün çoğunu cezaevinde geçirmiş ve şu an bakıma muhtaç, kanser ve benzeri ağır hastalığı olan mahpusların cezaevinde tutulmasının hukuki gerekçeleri nelerdir?
 
* Korona ve cezaevi koşullarında hasta ve ağır hasta mahpusların sağlık hizmetleri nasıl karşılanmaktadır?
 
* İnfazının çoğunu yerine getirmiş yaklaşık 600 ağır hasta mahpusun yaşam hakkının korunması amacıyla hükmün geriye bırakılması veya diğer adli kontrol hükümleri için bakanlığın bir girişimi olacak mıdır?
 
* Avrupa Cezaevi Kurallarının “özgürlüğünden yoksun bırakılan herkese, insan haklarının gerektirdiği gibi saygılı davranılmalıdır” ilkesi ağır hasta tutsaklar için geçerli midir?
 
* Ağır hasta mahpuslar 5275 sayılı yasanın 16’ncı maddesinin hangi şartlarını yerine getirmemektedir? Bu şartları uymasına rağmen serbest bırakılmayan ağır hasta tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır?
 
* Hasta mahpusların salıverilmesi veya tahliyesi hakkında Bakanlığınızın yapmakta olduğu bir çalışması mevcut mudur?
 
* 2020 yılından bu yana cezaevlerinde yaşamını yitiren 102 kişinin ölümü hakkında başlattığınız bir soruşturma mevcut mudur?
 
* Demans hastası olan ve hastalığı ilerleyen Aysel Tuğluk'un sağlık ve yaşam haklarının korunması ve ceza infazının ertelenmesi veya serbest bırakılması için bir girişim başlatacak mısınız?
 
* Kalp ve Hipertansyon hastalıkları ile birlikte Behçet Hastalığı/Pulmoner Stenoz/Reflü/Kronik Bronşit/Kole Litiyaziz/Kronik Depresyon (Disteri) rahatsızlıkları olan Hasan Alkış'ın sağlık ve yaşam haklarının korunması ve ceza infazının ertelenmesi veya serbest bırakılması için bir girişim başlatacak mısınız?
 
* Kalp, Siroz hastalıkları ile birlikte kronik birçok rahatsızlığı olan ve hastalıkları ilerleyen İnayet Mete'nin sağlık ve yaşam haklarının korunması ve ceza infazının ertelenmesi veya serbest bırakılması için bir girişim başlatacak mısınız?
* Spontan Fnomotorax rahatsızlığı ile birlikte akciğer, kalp, diyabet, varis, vücudunda şişme, Koah ve Behçet hastalığı olan Görgin Oktar'ın sağlık ve yaşam haklarının korunması ve ceza infazının ertelenmesi veya serbest bırakılması için bir girişim başlatacak mısınız?”

SAĞLIK HAKLARI İHLAL EDİLİYOR

Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nden Buca Kırıklar 1 Nolu F Tipi Cezaevi'ne 2021 Ağustos'ta sürgün edilen tutuklulardan Metin Toprak, dün kardeşi Nezahat Toprak'la yaptığı telefon görüşmesinde yaşadıkları hak ihlallerini aktardı. 27 yıldır tutsak olan Toprak, 10 gün önce aynı hücrede tutulduğu 2 kişiyle birlikte koronavirüs salgınına yakalandıklarını belirtti. İdareden ilaç alamadıklarını söyleyen Toprak, dün bir arkadaşlarının durumunun kötüleşmesi üzerine hastaneye kaldırıldığını ve hücrelerinin değiştirildiğini paylaştı.  
Kırıkkale’den sürgün edilen tutsaklara ilişkin "özel bir tavır" sergilendiğini kaydeden Nezahat Toprak, kardeşinin koronanın yanı sıra midesinden rahatsız olduğunu ifade etti. Toprak, mide için Kırıkkale’de başlayan tedavinin Buca’da engellendiğini belirtti.
Toprak, “Öksürüğü ciddi boyutta değildi. Ama boğazında bir tıkanma vardı. Yataktan çıkmakta zorlandığını, çok terlediğini söyledi. Hiç hareket edemiyormuş. Testleri pozitif çıktıktan sonra hastaneye gitme talepleri kabul edilmemiş, ilaç verilmemiş. Bu haliyle odalarını değiştirmişler” diye belirtti.

'İSTİKLAL MARŞI' İŞKENCESİ!

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde İktisat Bölümü'nde öğrenciyken 2014 yılında gözaltına alınarak tutuklanan Mahir Ada, “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davada 12 yıl hapis cezası aldı. Kayseri Bünyan T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Ada’nın bu süreç boyunca birçok farklı cezaevine sürgün edildi. Ada'nın annesi Yeter Ada, oğlunun cezaevinde maruz kaldığı hak ihlallerini aktardı.
Ada "Oğlum bana cezaevinde gardiyanların, ‘askeriyede nasıl ki sabah akşam İstiklal Marşı okunuyorsa sizde öyle okuyacaksınız’ diye baskı uyguladıklarını söyledi. Tutuklular da bu yapılanlara karşı çıkıp ‘direndiklerini’ söyledi. Oğlum, İstiklal Marşı'nı okumadığı zaman, ‘yerlerde sürüklediklerini’ ve ‘onlara tekme attıklarını’ söyledi. Oğlum koğuşlarında rahat bırakılmadıklarını söyledi ve sürecin 12 darbe dönemine döndüğünü aktardı” diye konuştu.
Ada, tutuklulara çıplak arama dayatması, kitaplarına, kıyafetlerine kısıtlama getirilerek verilmediğini de ifade etti.

Tutsakların direndiğini vurgulayan Ada, şöyle konuştu: “Oğlum, ‘bu zulmü kabul etmiyoruz, onların dediğini yapmadığımız için bize hücre cezası veriyorlar’ dedi. Telefon, görüşme ve havalandırma hakları ellerinden alınıyor. Oğlum tüm bu baskılara karşı direneceklerini söyledi."