Cumartesi Anneleri'ne abluka ve gözaltı

Galatasaray Meydanı’na yürümek isteyen Cumartesi Anneleri'ne yine abluka uygulandı. Çok sayıda kişi ters kelepçeyle gözaltına alındı.

Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri/İnsanları, eylemlerinin 963’üncüsünü gerçekleştirdi. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği “ihlal” kararına rağmen 23 haftadır Galatasaray Meydanı’na girmeleri engellenen Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın bu haftaki eylemi, yine Beyoğlu Kaymakamlığı’nın “yasak” kararı gerekçe gösterilerek engellendi. Beyoğlu Kaymakamlığı’nın “yasak” kararını gerekçe göstererek eyleme engel olan polis, bu hafta da meydan ve meydana çıkan tüm ara sokakları saatler öncesinden bariyerlerle kapattı.

Cumartesi Anneleri/İnsanları, insan hakları savunucusu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski İstanbul Milelletvekili Musa Piroğlu ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi İstiklal Caddesi’nden meydana doğru yürümek isterken polisler tarafından ablukaya alındı. Bu sırada eylemi görüntülemek isteyen gazeteciler de polis kalkanlarıyla eylem alanından uzaklaştırıldı. 

Abluka dışında yaşananlara tepki gösteren gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un oğlu Ali Tosun, “Anayasa Mahkemesi eylemimize ilişkin ‘ihlal var’ diyor, savcılık ‘Kovuşturmaya yer yok’ diyor ama burada polis eylemimizi hukuksuzca engellemeye çalışıyor. Sanki iki devlet var bu ülkede” dedi. Tosun, tepkisini gösterdikten sonra polisler tarafından ablukaya alınarak gözaltı aracına doğru götürüldü.

RAHATSIZLANMASINA RAĞMEN ABLUKADA TUTULDU

İHD İstanbul Şube yöneticisi Meryem Bars, ablukanın uzun sürmesinden dolayı nefes darlığı çekerek rahatsızlandı. Bars, rahatsızlanmasına rağmen abluka dışına çıkarılmadı. Bir süre bekletildikten sonra İHD’li Bars abluka dışına çıkarıldı. Uzun süre nefes alamayan Bars, kendisine geldikten sonra İHD’ye götürüldü. Bu esnada çok sayıda polis Bars’ı dernek binasına kadar takip etti.
Eylem sonrası çok sayıda kayıp yakını ve insan hakları savunucusu, polisler tarafından ters kelepçelenerek gözaltına alındı. Polislerin gözaltı esnasında birçok kişiye şiddet uyguladığı da görüntülere yansıdı.