Cumartesi Anneleri'ne engelleme protesto edildi

İHD şubeleri, Cumartesi Anneleri’nin gözaltına alınması ve eylemlerinin engellenmesini protesto etti.

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda her hafta yapmak istediği eylem, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği “ihlal” kararına rağmen 23 haftadır Beyoğlu Kaymakamlığı’nın “yasak” kararı gerekçe gösterilerek engellenirken, İnsan Hakları Derneği (İHD), birçok kentte engelleme ve saldırıyı protesto etti.

RIHA

İnsan Hakları Derneği (İHD) Riha Şubesi, şube binasında basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Basın metnini okuyan İHD Riha Şube Eşbaşkanı İsmail Tutal, toplantı ve gösterinin anayasal bir hak olduğunu belirterek, her hafta kayıp yakınlarının eylemlerinin engellendiğine dikkat çekti. 

ADANA

İHD Adana Şubesi, dernek binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamada ortak basın metnini İHD Adana Şube Sekreteri Havin Ölmez okudu. 

Ölmez, 12 Eylül 1994’te Ankara’da gözaltına alınarak kaybedilen ve dosyası kapatılan Kenan Bilgin’i ve tüm kayıpları unutmayacaklarını belirtti.

MERSİN

İHD, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Mersin Şubeleri, Özgür Çocuk Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Eyleme HDP Mersin il yöneticileri ve çok sayıda kurum temsilcisi destek verdi.

ŞIRNEX

İHD Şirnex Şubesi, Cizîr ilçesindeki Sanat Sokağı’nda açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde basın metni İHD Şube Eşbaşkanı Haşim Toğurlu tarafından okundu. 

İZMİR

İHD İzmir Şubesi, Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Zilan Gümüş yaptı.

WAN

Wan’da Cumartesi Anneleri/İnsanları’na destek amacıyla her hafta yapılmak istenen açıklamaya bu hafta da valiliğin iki günlük yasağı gerekçe gösterilerek engel olundu. Açıklama, İHD Wan Şubesi’nin önünde yapıldı. İHD Wan Şube Yönetim Kurulu üyesi Ayten Kıran, Valiliğin aldığı kararın Anayasa’ya aykırı ve keyfi bir karar olduğunu söyledi.