Cumartesi Anneleri'ne saldırı ve gözaltı

Cumartesi Anneleri'nin yürüyüşüne engel olan polis, şiddet uygulayarak birçok kişiyi gözaltına aldı.

Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri/İnsanları, eylemlerinin 966’ncısını gerçekleştirdi. Bu haftaki eyleme çok sayıda kayıp yakını ile insan hakları savunucusunun yanı sıra İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Eren Keskin, Halkların Demokratik Partisi (HDP)  Parti Meclis Üyesi Musa Piroğlu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Ahmet Şık da destek verdi.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği “ihlal” kararına rağmen 26 haftadır Galatasaray Meydanı’na girmeleri engellenen Cumartesi Anneleri'nin bu haftaki eylemi, yine Beyoğlu Kaymakamlığı’nın “yasak” kararı gerekçe gösterilerek engellendi. Polis, meydan ve meydana çıkan tüm ara sokakları saatler öncesinden bariyerlerle kapattı.

ABLUKA VE GÖZALTI

Cumartesi Anneleri/İnsanları ve hak savunucuları İstiklal Caddesi’nde kırmızı karanfillerle iki koldan meydana yürümeye başladı ancak yürüyüşleri engellenen Cumartesi Anneleri ile hak savunucuları polisler tarafından ablukaya alındı. İHD Genel Başkanı Eren Keskin’in de aralarında olduğu birçok kişiyi kişi darp edilip, kelepçeleyerek gözaltına alındı.

 Darp ve gözaltı işlemlerini görüntülemek isteyen gazeteciler de her hafta olduğu gibi bu hafta da abluka dışına itildi. Çevredeki halk, Cumartesi Anneleri’nin eylemini uzun süre alkışlayarak destekledi.

Gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız, “Bırakın, gidelim” şeklinde tepki verdi. Polis, Yıldız’ın bu tepkisine “Şov yapma” diyerek karşılık verdi. Yıldız ise “Şov değil, çocuğum kayıp benim” dedi.

CUMARTESİ ANNELERİNİ SAHİPLENME EYLEMLERİ

İstanbul Galatasaray Meydanı’nda toplanan Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın eyleminin engellenmesi ve her hafta darp edilerek gözaltına alınmalarına karşı İnsan Hakları Derneği (İHD) öncülüğünde birçok kentte “Kayıp yakınlarıyla dayanışma amaçlı” açıklamalar yapıldı.