DAD: İktidar sıkıştıkça ‘açılım’ diyor

DAD Ankara Eşbaşkanı Mustafa Karabudak, iktidarın Alevilere dönük söylemlerini seçim yatırımı olarak değerlendirerek, seçim sürecindeki ‘açılım’ın, sonrasında saldırılara dönüştüğünü söyledi.

İktidarın, kendi makbul Alevisini yaratmaya çalışarak; yanımızda durursanız ihtiyaçlarınızı karşılarız, yanımızda olmazsanız cemevini basarız, tutuklarız, keseriz, dediğini belirten DAD Ankara Eşbaşkanı Mustafa Karabudak, meşru haklarını talep ettiklerini, bu haklarında anayasal güvence altına alınması gerektiğini söyledi.

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Eşbaşkanı Mustafa Karabudak, ANF’ye konuştu.

35 Alevi kurumunun 2009’da birleşerek, taleplerini dile getirdikleri çalıştayın ardından cemevlerine yapılan saldırıları hatırlatan Karabudak, şunları söyledi: “İktidar, sıkıştıkça dönem dönem Kürtler ve Aleviler konusunda açılımlara yöneliyor. Biraz rahata kavuştuğunda da saldırılara başlıyor. 2002’den beri baktığımızda seçim dönemlerinde iktidarın düşünceleri değişmiştir. Seçim yaklaştığında tüm ötekileri tanımaya, seçim bitince de saldırmaya başlar.”

Hükümetin, 58 ilde bin 585 cemevini gezerek taleplerin dinlendiğini ve bu talepler üzerinden yardım edileceğini duyurmasına tepki gösteren Karabudak, şöyle devam etti: “Biz bu çalışmayı kabul etmiyoruz. Alevileri asimile etme politikaları sürüyor. Güçlü bir demokratik anayasa ile Aleviler ve diğer inançlar da bütçeden pay almalı. Onun dışında yapılanları samimi bulmuyoruz. Bu bir kendine yedeklemedir, kendi makbul Alevisini yaratmadır. Yanımızda durursanız ihtiyaçlarınızı karşılarız, yanımızda olmazsanız cemevini basarız, tutuklarız, keseriz, diyorlar” dedi.

YASAL DÜZENLEME İSTİYORUZ

Alevilerinde hazırlanan bütçeden pay alması gerektiğini kadeden Karabudak, şöyle konuştu: “Aleviler, rıza toplumudur. Geçmişten bugüne kendi lokmalarıyla idare etmişlerdir. Aleviler, pirleriyle kendi lokmalarını paylaşırlar, keza cemevleri de öyle. Bütçeden pay almalılar çünkü Aleviler de vergi veriyor. Tüm vatandaşlık yükümlülüklerini yerine getiriyorlar. Bu bağlamda talepleri var Alevilerin, evet. Dedelere sadaka, bahşiş değil yasal bir düzenleme ve demokratik anayasa ile eşit yurttaşlık üzerinden her inanç payını almalıdır. Diğer inançlara eşit miktarda bütçeden pay verilmeli.”

KATLİAM DOSYALARI AÇILSIN

Aleviler için seçim dönemlerinde yapılan açıklamaları samimi bulmadıklarının altını çizen Karabudak, Alevilere yönelik katliamların failleri bulunmadan, davalar çözüme kavuşturulmadan samimi bulmalarının mümkün olamayacağını vurguladı. Karabudak, şunları dile getirdi: “Madımak hala çözümlenmedi, Gazi Katliamı’nın dosyası kapandı. Koçgiri’den bugüne madem bu siyasi iktidar ya da muhalefet samimiyse önce bu katliamların dosyalarını açacak, Seyid Rıza ve yoldaşlarının mezar yerleri belli olacak. Artık nefret dili kullanılmayacak. Daha bundan birkaç gün önce AKP eski milletvekili, Alevi ve Kürtlere hakaret etti.”

HAK VE HAKİKAT ARIYORUZ

Alevilerin hak ve hakikat aradığını, bunun da şimdilik bu topraklarda ortadan kaldırıldığını belirten DAD Ankara Eşbaşkanı Karabudak, şunları ekledi: “Sadece Aleviler de değil, bugün Şenyaşar Ailesi 257 gündür adalet arıyor. Buradan da onların onurlu duruşunu, adalet taleplerini selamlıyoruz ve destekliyoruz. İmam Ali, ‘Bir yerde acı ve zulüm varsa müdahale edemiyorsanız duyurun’ diyor. Biz de buradan dillendiriyoruz; Kürtler baskı altındadır, Kürtler haksızlığa uğramıştır. Aleviler baskı altındadır, tüm ötekiler zulüm altındadır. Amacımız acıları tazelemek değil; o hafızayı canlı tutmaktır.”