Dağların kalbindeki kahraman: Mazlum Koçer

Şahinler diyarı Zap’ın asi çocuklarından biri olan şehit Mazlum Koçer, mütevazı yaşamı ve kapitalist sistemin kirine bulaşmamış doğal kişiliği ile yoldaşlarının yüreğinde yer alacak ve başarı gerekçesi olacaktır.

Kürt halkının anlatıları, arkadaşlıkları, yaşanmışlıkları ve ruhları dağların direngenliğiyle bir olmuştur. Bin yıllarca evi olmuş dağlarda yaşamı, savaşı, varlığı ve yokluğu öğrenen Kürtler çok şey borçlu oldukları dağların dilini de en iyi anlayan ve yaşamın dili haline getiren ender halklardandır. Hakikatin ve varoluşun dağların bağrında gizli olduğu gerçeği Kürt kavminin temel hayat düsturu olmuştur. Bu yalnızca gelişigüzel söylenmiş bir söz ya da basit bir tanımlama değildir. Esen rüzgarından, tenine değen yağmur damlalarına kadar, yetişen bitkilerinden, yerlerde açılan çukurlara dek ruhunda hisseder Kürt dağı. Bundandır ki bunca zulme ve sömürüye karşı direngenliği, asiliği, uzaklığı ve koruyuculuğu bir karakter gibi işlemiştir Kürtlerin genlerine. Daha çocukluğundan itibaren bilir her Kürt yaşamın nemenem bir kavga olduğunu. Düşe kalka, alışarak ve gittikçe severek bir parçası olur dağın, yaşamın ve insanın. Küçüklüğünde öğrenir iyi ile kötünün kavgasını. Karış karış arşınlar hayatını dağların bağrında.

Bu dağlı kavmin çocuklarından birisidir Mazlum Koçer (Mehmet Salih Çakal). Mazlum, Sêrt’te yurtseverliğiyle bilinen Alikî aşiretine mensup koçer bir ailede hayata gözlerini açar. Koçerlik Kürtlerin temel yaşam biçimi olmuştur tarih boyunca. Yazın dağların serin vadilerinde ve yüksek yaylalarında konaklar kışın ise iklimi biraz daha yumuşak olan ovalara inerler. Koçer olan ailesinin Kürt kültürü ve geleneklerine bağlı olması ve kapitalist sistemden çok fazla etkilenmemesi nedeniyle Mazlum da bu şekilde yetişir. Özüne sadık, doğal ve özlü bir kişilik olarak büyür. Mensubu olduğu aşiret Kurdistan’ın en yurtsever aşiretleri arasında yer alır ve bu aşiretten gerilla saflarına ilk süreçlerden beri katılımlar olur. 

Bundan dolayı şehit Mazlum da Kurdistan Özgürlük Mücadelesini daha küçük yaşlardan itibaren tanımaya başlar. Küçüklüğünde gerillanın kahramanlık hikayeleriyle büyür. Çünkü gerilla herkesin özellikle de çocukların zihninde efsunidir, bir masal kahramanı gibi tasvir edilir. Mazlum da bu kahraman gerilla saflarına katılacağı günün hayalini kurar. Hani derler ya insan büyüdükçe masumiyetini yitirir. Ama Kürt çocukları hayatın en ağır acılarıyla büyür ve dimdik ayakta kalmayı öğrenirler. İşte o da büyüdükçe düşman gerçekliğini daha fazla bilince çıkarır, gerillanın Kurdistan’ın her karış toprağında verdiği özgürlük mücadelesini daha iyi anlamaya başlar. Mazlum yetiştikçe iradesi pekişir anlam gücü artar ve gerillaya katılmak artık kendisi için bir hayal olmaktan çıkmış, yerine getirilmesi gereken bir görev olmuştur. 

2013 YILINDA GARZAN’DAN GERİLLA SAFLARINA KATILIR

Sêrt coğrafyası ilk kurşunun atıldığı yer olması hasebiyle düşmanın özellikle bu alan başta olmak üzere her yerde Kürt halkına dayattığı soykırım siyaseti ve bu temelde geliştirdiği saldırılar Mazlum’un benliğinde büyük bir öfke yaratır. Kendini korumak doğanın varlık yasasıdır. O da binlerce Kürt genci gibi düşmanın bu politikalarının hesabının mutlaka sorulması gerektiği kanaatine varır ve bunun da ancak gerilla saflarına katılmakla mümkün olduğunun bilincindedir artık. Bu bilinç ve kararlılıkla 2013 yılında Garzan’dan gerilla saflarına katılır ve tüm onurlu Kürt gençlerine asıl mücadele alanını öncüleri gibi bir kez daha gösterir.

Garzan coğrafyası birçok tarihi Kürt kişiliğinin çıkış mekanlarından birisidir. Dağları, yaylaları ve zorlu dağ koyularıyla gerillanın yuvasıdır. Kurîs, Kember ve Sîser dağları devrimcilerin mekanıdır. Onların anılarının ortağı, sevinç ve hüzünlerinin sessiz tanığıdır. Gerilla Mazlum da mücadele saflarına katıldıktan sonra devrimin öncülerinin ayak izlerinin olduğu Garzan alanında bir süre kalarak özgürlüğe doğru olan devrim yürüyüşündeki ilk eğitimlerini burada alarak kişiliğinde gerillacılığın ilk temel taşlarını burada oturtur. Birbirinden değerli devrim neferleri olan ilk yoldaşlarını burada tanıma fırsatı bulur ve yoldaşlarının engin tecrübe ve deneyimlerinden olabildiğince faydalanır.  Bu nedenle belki uzun yıllar sürebilecek tecrübeleri kısa sürede edinir. 

Koçer bir aileden gelmesi nedeniyle dağ yaşamına adapte olmakta zorluk yaşamaz, yoldaşlarından aldığı yaşamsal derslerle de gerillanın özgürlük kokan yaşamına kısa sürede uyum sağlar. Özgürlük savaşçısı Mazlum, Garzan alanında bir süre kaldıktan sonra Medya Savunma Alanlarına geçer, Zap alanında yeni savaşçılar eğitimi alır. Bakurê Kurdistan’da gerilla saflarına katılması ve oradaki yoldaşlarından yılların tecrübelerini alması nedeniyle, birlikte eğitim gördüğü yoldaşlarına öncülük yapmaya başlar. Öğrendiklerini büyük bir heyecan, coşku ve istekle yoldaşlarına da aktararak, onların gelişimine katkıda bulunur. Doğal bir öncü gibi davranır. Meziyetlerini yoldaşlarının hizmetine koymaktan büyük bir gurur duyar. Böylece daha gerillacılık yaşamının başlarından itibaren öncülük yapmaya başlayan gerilla Mazlum, bu kısa sürede gelecek vadeden bir komuta adayı olduğunu gösterir. Gördüğü eğitimden sonra şahinler diyarı Zap’ta gerillacılık hünerlerini geliştirir ve öncü bir gerilla olarak birçok eyleme aktif bir katılım sağlayarak küçük yaşta tanıdığı düşmanından intikam almaya başlar.

MÜCADELENİN BİRÇOK ALANINDA ÇALIŞMA YÜRÜTÜR

Düşmanın 2015 yılının ortalarından itibaren geliştirdiği imha saldırılarına karşı yoldaşlarıyla birlikte işgalci düşmana darbe üstüne darbe vurarak Kurdistan gerillasının yenilmezliğini bir kez daha gösterir. 2017 yılına kadar sergilediği eylemsellik kabiliyeti ve performansıyla, gerillacılık sanatındaki maharetleriyle öncü bir komutan olur. Yoldaşlarının koçeri, şahinler diyarı Zap’ın asi çocuklarından biri olur. PKK militanlığının yolu fikir, zikir ve eylem birliğini yaşamın temel düsturu yapmaktan geçer. Gerilla Mazlum da askeri yetenek ve kabiliyetinin yanında ideolojik anlamda da kendisini geliştirmeyi esas alarak dağ ruhlu kişiliğini Önderlik felsefesine göre şekillendirmeyi ve derinleştirmeyi en temel hedefi haline getirir. Ve bundan bir adım bile geri durmaz.  2018 yılından itibaren Kandil alanına geçer, burada da aynı gelişim düzeyini devam ettirerek devrim yürüyüşünü sürdürür. Gerilla içerisinde mücadelenin birçok farklı çalışmasında yer alır ve bu çalışmalarındaki başarıları ile yoldaşlarının güvenini kazanır. Bundan dolayı özgürlük değerlerine sadık ve yüksek bağlılık gerektiren çalışmalara dahil olur.

Kurdistan topraklarının her karışını kanlarıyla sulayan ve zalim düşmana cehennemi yaşatan bu kahramanların anılarına sahip çıkmak herkesin borcudur. Önderliğe ve şehitlere bağlılığın gereği olarak hangi çalışmada veya görevde bulunursa bulunsun başarılı olmayı esas alan gerilla Mazlum, Kürt halkının tarihi sürecine de ancak bu şekilde cevap olabileceğinin bilincindedir. Bunun için yer aldığı çalışmalarda kılı kırk yararcasına dikkatli çalışır, disiplinli ve özverili çalışma tarzıyla tüm yoldaşlarına örnek olur. 10 Mart 2023 günü Başûrê Kurdistan’da gerçekleşen düşman saldırısında yoldaşları Sinan Dijwar (Fehmi Öğmen) ve Ararat Tolhildan (Ahmet Muhammed Ali) ile birlikte şehitler kervanına ulaşan gerilla Mazlum, dürüst katılımı, mütevazı yaşamı ve kapitalist sistemin kirine bulaşmamış doğal kişiliği ile yoldaşlarının yüreğinde yer alacak ve başarı gerekçesi olacaktır.