DEM Parti: AKP iktidarında bebek ölüm hızı arttı

DEM Parti Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu, "Türkiye’de 2021 yılında bebek ölüm hızı, OECD ülkeleri ortalamasından 2,6 kat, AB üyesi ülkelerin ortalamasından ise 3 kat daha fazladır" dedi.

DEM PARTİ

DEM Parti Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada,  "21. Yüzyıl Türkiye’sinde bebekler engellenebilir/önlenebilir nedenler yüzünden ölmeye devam etmekte, sağlıkta iller ve bölgeler arasındaki eşitsizlikler günden güne artmaktadır. Bebek ölümleri toplumsal sağlık düzeyi göstergelerinin en önemlilerinden birisidir" denildi.

Açıklamada şu veriler paylaşıldı:

 "Türkiye’de canlı doğan her bin bebekten 2021 yılında 9,3’ü ve 2022 yılında da 9,2’si birinci doğum gününü göremeden hayatını kaybetmiştir. Buna karşın, 2021 yılında OECD ülkelerinde canlı doğan her bin bebekten 3,6’sı; AB ülkelerinde ise 3,1’i birinci doğum gününü göremeden ölmüştür. Türkiye’de 2021 yılında bebek ölüm hızı, üyesi olduğu OECD ülkeleri ortalamasından 2,6 kat, AB üyesi ülkelerin ortalamasından ise 3 kat daha fazladır. Böyle bir sonuç kabul edilemez.
2021 yılında Hakkari’de doğan bin canlı bebekten 16’sı, 2022 yılında da Siirt’te doğan bin canlı bebekten 16,8’i birinci doğum gününü göremeden hayatını kaybetmiştir. Hakkari’de yaşanan her yüz bebek ölümünden 56’sı, Siirt’te yaşanan her yüz bebek ölümünde de 55’i engellenebilecek/önlenebilecek ölümdür. Ülke kaynakları, itibardan tasarruf etmeyenlerin israfı yerine bebeklerin sağlığı için kullanılmalıdır.

Bebek ölümlerindeki hem iller hem de bölgeler arasındaki farklılığın ortadan kalkabilmesi ve engellenebilir ölümlerin önlenebilmesi için öncelikle iller ve bölgeler arasındaki sosyoekonomik eşitsizliklerin giderilmesi temel bir zorunluluktur."

DEM Parti, her bir hane halkı gelirinin açlık sınırının üzerine çıkarılması, sağlığın parasız olması gerektiğini belirtti.