Demirtaş ve Önder'e cezanın komik gerekçeleri!

Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder'le ilgili verilen cezanın gerekçeli kararı açıklandı ancak metinde neredeyse gerekçe yer almadı.

İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) rehin tutulan Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e 'örgüt propagandası'  iddiasıyla verdiği cezanın gerekçeli kararını açıkladı. Demirtaş’a 4 yıl 8 ay, Önder’e ise 3 yıl 6 ay  hapis cezası veren mahkeme heyeti, gerekçeli kararında hiçbir detaya yer vermedi. 

KATLEDİLENLERİ ANMAK DA 'SUÇ' SAYILDI

Kararda, Demirtaş için, "Newroz mitinginde söylediği sözlerin ağır olduğu" savunuldu. Demirtaş'ın "Bir nöbet kulübesinde bir gece yarısı nöbet tuttunuz mu? Kandil’i dümdüz ederiz diyenler kendilerini davet ediyorum, omuzuna G-3 takıp gitsinler, bir gece Gabar’da nöbet tutsunlar bakalım. Kandil dümdüz oluyor mu, olmuyor mu" sözleri ise kararda 'silahlı mücadeleyi desteklemek' şeklinde değerlendirildi. Demirtaş'ın Paris'te katledilen üç Kürt kadın devrimciyi anması da cezaya gerekçe olarak gösterildi.

SELAM GETİRMEK DE...

Mahkeme kararında Önder için ise, "Nevruz Mitingi sırasında söylemiş olduğu sözlerin ağırlığı, sanığın etkinlikte yaptığı konuşmada, ‘Size Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın selamlarını getirdim… Bugün de Kürdistan’da onun onurlu evlatlarıyla onur duyuyoruz" diyerek, şiddet içeren eylemleri övdüğü iddia edildi. Kararda, "Türkiye Cumhuriyeti topraklarının bir kısmını sözde Kürdistan olarak nitelendirerek örgütün bölücü ideolojisini yayma ve meşru göstermeye çalışması, örgütün silahlı mücadelesini desteklediği fikrini benimsemiş olması, sanığın sözlerini söylediği tarihte milletvekili olması nedeniyle söylenen sözlerin toplumda oluşturduğu etki gücü, sanığın yaptığı konuşmasında ifadeler ile suç işleme kastının yoğunluğu, suçun işlenmesi sebebiyle toplumda oluşacak tehlikenin boyutu ve ağırlığı” ifadelerine yer verdi.

DURUŞMADA OLUMSUZ DAVRANMIŞ!

Mahkeme, cezada indirime gitmemesini ise şu sözlerle açıkladı: "Sanığın duruşmadaki olumsuz gözlemlenen tutum ve davranışları, sanığın duruşmanın huzur ve disiplinine uyması konusunda mahkememizce yapılan ihtarlar dikkate alınarak sanık hakkında takdiren TCK 62/1 maddesi uyarınca indirim yapılmasına yer olmadığına..." 

DEMİRTAŞ: YILMADAN MÜCADELE EDECEĞİZ

Demirtaş, Twitter hesabından karara, "Yargı hiçbir zaman adil olmadı, evrensel hukuka uygun kararlar vermedi. Ama hiçbir karar da, bu kadar açık bir şekilde yasa dışı ve intikamcı da olmadı. Bize hapis cezası verilmesi kararına gerekçe yapılan konuşmalarımızın polis tutanağını hatırlatmak istiyorum" dyerek,  İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün söz konusu konuşma için tuttuğu tutanağa ver verdi. 

Demirtaş, mahkeme kararını 'utanç verici' olarak değerlendirirken, "Ama hukuk ve adalet mücadelemiz yılmadan devam edecek. Bu kararlara imza atanlar bir gün mutlaka, bağımsız yargı önünde hesap verecekler” dedi.