Demokratik Öğrenci Meclisi kuruldu

Demokratik Öğrenci Meclisi, İstanbul’da kuruluşunu deklare etti.

Demokratik Öğrenci Meclisi, İstanbul Aksaray’da bulunan Su Gösteri Sanatları Sahnesi'nde düzenlediği basın açıklaması ile kuruluşunu deklare etti. Açıklamaya çok sayıda öğrenci katıldı. Açıklamanın yapıldığı salona, “Kampüslerden sokaklara özgür kadınla yeni yaşama”, “Tutsak öğrencilere özgürlük” ve “Anadilde, parasız, demokratik, kadın özgürlükçü eğitime” pankartları asıldı. Kuruluş deklarasyonu metninin Türkçesini Doğukan Akbaba, Kürtçesini ise Nazgül Çamur okudu.

'ÖĞRENCİLER FAŞİST ÇETELERİN HEDEFİNDE'

Yeni özgür yaşamı kuracak olan gücün gençlik gücü olduğunun belirtildiği açıklamada, "Öğrencilerin en demokratik hak talepleri işkence, gözaltı ve tutuklamayla bastırılmak istenmektedir. Birçok kültürün yaşadığı Türkiye ve Kürdistan’da devlet eliyle anadilde eğitim hakkı reddedilerek bir üst kimlik oluşturulmak istenmekte ve faşizm beslenmektedir. Bu temelde özellikle Kürt halkına karşı, yüz yıllık inkar ve imha politikası devam ettirilmektedir.  Kürdistan’dan Türkiye metropollerine üniversiteye gelmiş Kürt öğrencilere; kampüslerde etnik, dilsel ve kültürel hiçbir yaşam alanı tanınmamakta ve bunun talebinde olan öğrenciler ise polis ve üniversite yönetimi tarafından örgütlendirilen ve desteklenen faşist çetelerin saldırısına uğramaktadır” denildi.

Kadın üniversiteleri adı altında, “makul kadın” yaratılmak istendiğinin vurgulandığı açıklamada, bilimsel, parasız, cinsiyetçi dil ve zihniyetten arındırılmış bir eğitim ve demokratik-özerk üniversiteler için mücadele edilmesi gerektiği kaydedildi.

 Kürt Araştırmaları Enstitüsünden Eyüp Subaşı, insanın dilini kaybetmesinin aynı zamanda demokratik insan olma özelliğini kaybetmesi anlamına geldiğini belirtti.
Barış akademisyeni Mustafa Sinemillioğlu da, her yerdeki savaşlara hayır denilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Etkinlikte tutsak bir öğrencinin mektubu okunduktan sonra şarkılar eşliğinde halay çekildi.