Deniz Poyraz Davası: Halklara hesap verecekler

Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer'in yargılandığı duruşmanın öncesinde konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, "Direnişimiz hesap vermelerini sağlayacak" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü binasına silahlı saldırıda bulunarak Deniz Poyraz'ı katleden devlet destekli faşist Onur Gencer'in yargılandığı davanın 5'inci duruşması, İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. HDP, duruşma öncesi adliye önünde açıklama yaptı. "Deniz Poyraz'ın hesabını gençlik soracak" ve "Katillerden hesap soracağız. Faşizm yenilecek biz kazanacağız" yazılı pankartlarla yapılan eylemde, sık sık "Katiller halka hesap verecek" ve "Deniz’e sözümüz devrim olacak" sloganları atıldı.
Eyleme HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP milletvekilleri Murat Çepni, Oya Ersoy, Serpil Kemalbay, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz'ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

 
'AYNI ZİHNİYET NAGİHAN'I KATLETTİ, KADINLAR HESAP SORACAK'


HDP Sözcüsü Ebru Günay, katliamın ilk gününden itibaren katillerin korunduğunu ve gizlendiğini söyledi. Hakikatin ortaya çıkması için mücadele etmesi gereken mahkeme heyetinin tavrının ortada olduğunu vurgulayan Günay, "Geçen duruşmada avukat arkadaşlarımız soru sormaya başladı. Hem katilin hem de mahkeme heyetinin tavrı hakikatin ortaya çıkmasını engellemeye yönelikti. Engelleyici bir tutum sergilediler. Kadınların, Kürtlerin, HDP’lilerin katledildiği dosyalarda mahkeme heyetlerinin tutumunu, iktidarın tutumunu biliyoruz. Bu tutum cezasızlık, gerçeklerin açığa çıkmasını engelleme, failleri korumanın hesap sormamanın tutumudur. Bizler bunun yabancısı değiliz. Buna karşı mücadele etmeye kararlıyız. Kadınların mücadelesi, katillerden eninde sonunda hesap soracaktır" dedi.


Aynı katliamcı kadın ve Kürt düşmanı zihniyetin Nagihan Akarsel'i de katlettiğini söyleyen Günay, "Deniz’in katilleri ortaya çıksaydı, hesap vermiş, gerekli tedbirler alınmış olsaydı bugün Nagihan arkadaşımız bir suikastla yaşamını yitirmeyecekti. Bu iktidar örgütlenen kadından korkuyor, özgürleşmek için mücadele eden kadından korkuyor. Bunun için tam bir kadın kırım politikasıyla saldırıyor. Jîna’yi katleden zihniyet ile Nagihan Akarsel ve Deniz Poyraz’ı katleden zihniyet aynı zihniyettir. Erkek akıl ve Kürt ve kadın düşmanı akıldır. Nagihan’a ve İran’a saçını bayraklaştıran kadınlara sözümüzdür, biz bu topraklara barışı ve kadın renginin hayata geçmesi için elimizden geleni yapacağız. İranlı kadınların da söylediği gibi Jin, jiyan, azadî bu topraklarda özgürlüğün sesi ve nefesidir. Ant olsun ki bu katiller herkese ve kadınlara, halklara hesap verecekler. Biz bunu direnişimiz ve mücadelemizle sağlayacağız" diye konuştu.


CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise "Bu cinayet siyasal iktidarın yarattığı nefret söylemi ve kutuplaşma üzerine işlenmiştir. İktidar bu cinayetin ortağıdır, azmettirenidir. Biz onlardan hesap soracağız. Buradan bu yargılamayı yapan savcılara sesleniyoruz; tümünüzü takip ediyoruz. Bu suça ortak olmayın, azami özen gösterin, sanığı ve arkasındaki korumayın" dedi.