Deniz Poyraz Davası: Karanlıkta kalmasına izin vermeyeceğiz

Deniz Poyraz Davası'nın duruşmasından sonra açıklama yapan avukatlar ve siyasetçiler, "Dosya kaçırılmak isteniyor, cinayetin karanlıkta kalmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü binasına silahlı saldırıda bulunarak Deniz Poyraz'ı katleden devlet destekli faşist Onur Gencer'in yargılandığı davanın 5'inci duruşması, İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. HDP ve baro başkanları, dava dosyasının Aliağa’ya taşındığı duruşma sonrası, adliye önünde açıklama yaptı. Eyleme HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP milletvekilleri Murat Çepni, Oya Ersoy, Serpil Kemalbay, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz'ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

'DURUŞMA AVUKATLAR VE HALKTAN KAÇIRILIYOR'

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, duruşmanın avukat ve halktan kaçırılmak istendiğini belirterek, "Jandarma, katılanları tokatlarken, buna sessiz kalan bir heyet vardı. Deniz Poyraz için adalet istiyoruz. Görünen katili değil, ona silah veren, azmettireni, eğiteni de bulmak istiyoruz. Bu olay örgütlenme özgürlüğüne, bir arada yaşamaya yapılmış bir saldırıydı. Sanıyorlar ki bizden kurtulacaktır. Biz orada olacağız. Adalet istemeye devam edeceğiz. Biz barolar olarak olayın peşindeyiz" dedi.

'BU MUAMELEYİ KABUL ETMEYECEĞİZ'

Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, "Bugüne kadar benzer onlarca duruşmayı takip ettim. Ancak burada yapılan gibi bir muamele görmedik. Bu tarz toplumsal davalarda soruşturma süreçleri akamete uğramakta, sağlıklı bir yargılama yürütülmemekte. Bugün avukatların girişi engellendi, biz bu muameleyi kabul etmiyoruz. Deniz Poyraz için adalet arayışını sürdüreceğiz. Oluşturulmuş bu karanlık cenderede kaybolmasına izin vermeyeceğiz. Bu dosyanın takipçisi olacağız. Gerçek katillerin adalet önüne çıkacağını biliyoruz. Bizler baro başkanları olarak, duruşmayı takip etmeye devam edeceğiz" dedi.

'HERKES ELİNDEN GELENİ YAPMALI'

Muş Barosu Başkanı Kadir Karaçelik, şunları söyledi: "Bugün gördük ki gerçeklerin ortaya çıkarılmasına yönelik herhangi bir adım atılmadı. Biz avukatlardan dosya kaçırılıyor. Sadece sanık üzerinden yürütülen bu dosyalarda araştırma yapılıp yapılmadığı anlaşılmadan bu dosyayı kapatmaya ve sadece sanığı cezalandırma peşinde oldukları görülüyor. Perde arkasındakilerin faili meçhule bırakılmaması için herkesin elinden geleni yapması gerekiyor."

'KARANLIKTA BIRAKILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Özdoğan ise "Deniz Poyraz Cinayeti kadın cinayetidir, siyasi bir cinayettir. Mahkeme heyeti Deniz Poyraz'ın savunmasını kimin yapacağına karar veremez. Cinayetin karanlıkta bırakılmasına izin vermeyeceğiz. Yargı mensuplarına sesleniyorum; bu dosyayı bizden kaçırarak saklayamazsınız, yer değiştirerek karartamazsınız. Bu cinayeti aydınlatmak için yine orada olacağız. Yargının bu cinayetlere ortak olmaya son vermesi gerekiyor. Kolluk kuvvetleri gerginlik yarattı. Dosya kaçırıldı” şeklinde konuştu.