Devrik kayyum Xelfetî'de halkı tehdit ediyor

Xelfetî’de DEM Parti’nin adayı Mehmet Karayılan'a karşı seçimleri kaybeden kayyum Şeref Albayrak, sanal medya hesabından 'Sabır, az kaldı!' şeklinde açıklamalarda bulunarak ilçede provokasyon yaratmaya çalışıyor.

Riha’nın Xelfetî ilçesinde 31 Mart 2024 yerel seçimlerini DEM Parti kazanmasına rağmen Erziromlu kayyum kaymakam Şeref Albayrak, ilçede gizli faaliyetler yürüterek vaktiyle el koyduğu ve yandaşlarına peşkeş çektiği halkın arazilerini kaybetmemek için şebekesini harekete geçirdi. Albayrak, ilçede 'Kayyum atanacak ve ben yeniden geleceğim. Ayağınızı denk alın' diyerek baskı ve zorla belediyenin gasp edilmesi için çaba gösteriyor.

Xelfetî ilçesi 1970'li yıllarından sonunda başlayarak bugüne kadar devletin özel savaş politikaları ile yönetiliyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğduğu ilçe olması nedeniyle özel bir önemi bulunan ilçede son yıllarda DEM Parti'nin belediyeleri kazanması nedeniyle AKP- MHP faşizminin hedefine girmiş durumda. 2014 yılında BDP'nin seçimleri kazanmasının ardından 2016 yılında Kaymakam Şeref Albayrak, belediyeye “kayyum” olarak atandı. Albayrak bu dönem içinde halkın özel mülkiyetine çöktü. Köylerde kentsel dönüşüm adı altında halkın evini, bahçesini, duvarlarını asker zoru ile yıktı. Önceden satın alamadığı bir oteli kaçak yapı iddiasıyla zorla yıktı. 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde AKP'den Belediye Başkan adayı olan Şeref Albayrak, çevre il ve ilçelerden taşıdığı oylarla seçimleri kazandığını iddia etti. Son olarak 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde ilçeye 5 bin asker oyu taşıyan Albayrak, tüm bunlara rağmen seçimleri kaybetti.

HALKI PROVOKE ETMEYE ÇALIŞIYOR

31 Mart yerel seçimlerinde eli silahlı kişilerle her türlü zorbalığı deneyen, sandıkları yakan Albayrak, seçimleri buna rağmen kaybetmesine rağmen ilçede gezmeye ve bazı gizli faaliyetlerde bulunmaya devam ediyor. Colemêrg Belediyesi’ne el konulması sonrası X’te "az sabır" şeklinde paylaşımda bulunması halk tarafından tepkiye neden oldu. 'Xelfetî Xelfetîlilerindir' diyen ilçe halkı “Kayyumu kabul etmiyoruz, evimizi yıkanların çayını bile içmeyiz' diyerek gaspçılara karşı direniyor.

EŞBAŞKAN KARAYILAN: ELDE ETTİĞİ RANTI KORUMAYA ÇALIŞIYOR  

 

İlçede yaşananlara ilişkin bilgi veren Xelfeti Belediye Eşbaşkanı Mehmet Karayılan, gaspçı Albayrak'ın çetesini kullanarak seçim günü silahlı kişilerle beraber yapmak istediği hileleri engelleyerek seçimleri halkın iradesiyle kazandıklarını söyledi.

Seçim günü hırsız kovaladıklarını ve hileye izin vermediklerini kaydeden Karayılan, "Bütün yaptıkları ortada. Oylarımızı yakarak seçimi zorla kazanmaya çalıştılar. Hukuksal zemini kullanarak seçimi iptal etmeye çalıştı. İlçe seçim kurulu ve YSK'da seçimleri iptal ettirmek istedi. Çok kısa aralıklarla özellikle benim aleyhimde 'Kayyum atanacak, teröristtir' diyerek sürekli yalan beyanlarda bulundu ve baskı yapmaya çalıştı. Bunu başaramadı ama gizli gizli faaliyetlerde bulunmaya devam ediyor. Hakkari'nin gasp edilmesi sonrası 'Devlet içinde etkim var, kayyum olarak atanacağım' şeklinde algı yaratarak halkın iradesini gasp etmeye çalışıyor. Toplumun bize karşı, belediyeye karşı temkinli yaklaşmasını sağlama çabası içinde. Kendisi Erzurumlu ve normalde bu kaymakamın ilçemizle bir ilgisi yok. Buna rağmen inatla bunun üzerinde durmasının sebebi, şu ana kadar belediye adına gayrimenkul satışları ve bu satışların banka kayıtları yok, mahsuplaşma olarak vermiş. Bunu da kendine yakın insanlara tapu ettirmiş ya da bazılarına ortaktır. Bu yüzden baskı ortamı yaratmaya çalışarak gayrimenkullerini korumaya çalışıyor. İnsanlara oy başı 3 bin TL para verdi. 4 bin kişiye bu parayı sosyal yardım adı altında dağıttı. Bunları da AKP seçim bürosunda yaptı. Kuyruğunu kıstırmış vaziyette, kuyruğunu kurtarmak istiyor" diye konuştu.

‘BU ZORBALIĞA İZİN VERMEYECEĞİZ’

DEM Parti Xelfeti İlçe Eşbaşkanı Mehmet Yalçınkaya ise şunları söyledi: "Halkın iradesini hiçe sayıyor. Biz varız, biz halkız. Zulme karşı direniyoruz. Şeref Albayrak da bu zulmün buradaki yansımasıdır. Bunlar toplumu geriye götürüyorlar. Toplumu kendilerine tabi kılmak istiyorlar. Seçim günü Maraş, Antep’ten, Siverek'ten, Adıyaman’dan, Harran'dan seçmen taşıdı. Tüm sandıkları gezerek insanlara zorla oy kullandırttı. İnsanlarımız, avukatlarımız tehdit edildi, zorbalıkla kazanmak istediler. Seçim yapıyoruz, demokrasidir. Peki bu zorbalık nedendir? Kayyum Albayrak, Halfeti'nin bütün kamu arazilerini sattı ve biz de bu zorbalığa izin vermedik, vermeyeceğiz."