DFG: Ekim ayında 11 gazeteci gözaltına alındı, 4’ü tutuklandı

DFG’nin hazırladığı "Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’na" göre Ekim ayında, 11 gazeteci gözaltına alınırken, 4 gazeteci tutuklandı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), "2020 Ekim ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporunu" açıkladı. Van’da helikopterden atılan iki kişinin haberini yaptıkları için Mezopotamya Ajansı muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur, JinNews muhabiri Şehriban Abi ile gazeteci Nazan Sala’nın "intikam alırcasına" gözaltına alınıp tutuklandığı belirtildiği raporda, 4 gazetecinin ve cezaevinde bulunan diğer gazetecilerin tek suçlarının haber yapmaları olduğu vurgulandı.

Gazetecilerin, "mesnetsiz ve incir çekirdeğini doldurmayacak suçlamalarla" tutuklandıklarının kaydedildiği raporda, tutuklanan tüm gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yapıldı. "Haber yapmak, gerçekleri açığa çıkarmak, doğruyu halka ulaştırmak, yani özcesi gazetecilik suç değildir" denilen raporda Ekim ayı içerisinde 47 dosyadan yargılanan 91 gazetecinin hâkim karşısına çıktığı ve tespit edilen 42 haber ve 9 internet sitesi ilgili mahkemelerin kararıyla erişime engellendiği kaydedildi.

Sadece gazeteciler değil, düşüncesini dijital medyada paylaşmak isteyen herkesin sesinin kısılmak istendiğinin belirtildiği raporda, "Basın ve ifade özgürlüğü alanında yaşanan tüm bu ihlaller bizlere gösteriyor ki, iktidar sahipleri hala gazetecilerden korkuyor. Basın ve medya alanında oluşan tekelleşme ve iktidar yanlısı bir medya yaratılmış olmasına rağmen halen doğruyu söyleme cüretinde bulunan bir avuç gazeteci ve medya organı tehlike olarak görülmekte" denildi.

Raporda gazetecilere yönelik hak ihlallerini şu şekilde sıraladı: Ekim ayı içerisinde 11 gazeteci gözaltına alındı, 4 gazeteci tutuklandı, 4 gazeteci tehdit edildi, 3 gazeteci haber takibi yaptıkları esnada engellendi, 2 gazeteci hakkında soruşturma açıldı, 5 gazeteci hakkında dava açıldı, 5 gazeteci 7 yıl 11 ay hapis cezası ve 3 bin 650 TL para cezası ile cezalandırıldı, 47 dosyadan 91 gazetecinin yargılanmasının devam ettiği ve 91 gazetecinin tutuklu olduğu kaydedildi.