Doğu Kürdistan ve İran’da tutuklamalar sürüyor

İran ve Doğu Kürdistan’da direniş de tutuklamalar da devam ediyor. Öte yandan katledilenlerin cenazelerinin ailelerine verilmediği de öğrenildi.

Doğu Kürdistan ve İran’da direniş sürerken, eylemcilere yönelik tutuklama ve tehditler devam ediyor. Son iki günde ise çok sayıda kişi tutuklandı. 26 Ekim’de İsfahan Tıp Bilimleri Üniversitesi'nde bir eczane öğrencisi hakkında, yaralanan başka bir öğrenciye yardım ettiği için tutuklama kararı verildi.

İstihbarat servisleri ayrıca Tenkaben’deki kadın hakları aktivisti Raafa Mirbagheri ile Psikolog ve Çocuk Haklarını Koruma Derneği eski yönetim kurulu üyesi Mina Jendaghi’yi de evlerinden alarak tutukladı. Sine’de de sivil aktivist Hayfa Masoudi tutuklandı.

Tebriz’de güvenlik güçleri Fatima Al-Alfi ve eşini ile Kerman’daki Shahid Bahnar Üniversitesi’nde ziraat mühendisliği alanında yüksek lisans öğrencisi olan Yeganeh Gholamhosseinzadeh gözaltına alınarak tutuklandı. Tutuklananların nereye götürüldükleri hakkında bir bilgiye ulaşılamadı.

CENAZELER AİLELERE VERİLMİYOR

Uluslararası Af Örgütü, dijital medya üzerinden yaptığı paylaşımla daha fazla can kaybını önlemek için Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyini İran konusunda derhal özel bir oturum düzenlemeye çağırdı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi de İran’ın gözaltına alınan protestoculara yönelik muamelesinden duyduğu endişeyi dile getirdi.

İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, yetkililerin yaralı protestocuları hastanelerden gözaltı merkezlerine naklettiğini ve ölülerin cenazeleri ailelerine teslim etmeyi reddettiğini belirtti.