DTK Sağlık Meclisi, tecride karşı mücadeleyi büyütmeye çağırdı

DTK Sağlık Meclisi, İmralı tecridine ve tüm cezaevlerine yayılan işkenceci uygulamalara karşı mücadeleyi büyütmeye çağırdı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Sağlık Meclisi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit ve hasta tutsakların durumuna dair yazılı açıklama yaptı. Tecridin işkenceye dönüştüğüne dikkat çekilen açıklamada, "İmralı cezaevinde başlayıp tüm zindanlara yayılan mutlak tecrit, pandemi de bahane edilerek yoğunlaştırılmış, ağırlaştırılmış ve sistematik bir cezalandırma ve işkenceye dönüştürülmüştür. Tüm dünyada pandemi ile beraber bireyin ve toplumun sağlığının korunması için bir duyarlılık ve seferberlik oluşmuşsa da hükümet yetkilileri tarafından Türkiye’de siyasi tutsaklar üzerindeki baskıyı arttırmak için bir bahane olarak kullanılmıştır” denildi.

'TEDAVİLER ENGELLENİYOR'

Cezaevlerindeki hak ihlallerinin sıralandığı açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Salgını sürecinde yaşanan randevu iptalleri, kelepçeli muayene ve olumsuz karantina uygulamaları nedeni ile hastaneye sevkler ve tedaviye erişimde yaşanan sorunlar artmaya devam etmiştir. Kovid hastası mahpuslara halen yeterli beslenme sağlanmamaktadır. Hücre ve üst aramalarında gardiyanlar maske ve eldiven kullanmamakta, mesafeyi korumamakta, uyarıda ya da itirazda bulunan mahpuslara disiplin soruşturmaları başlatılmaktadır. Mahpuslara maske takma zorunluluğu varken, gardiyanlar maskesiz ve hiçbir önlem almayarak mahpusların sağlıklarını tehlikeye atmayı sürdürmüşlerdir. Aile görüşleri mektuplaşmalar gibi her türlü iletişim kanalları engellenmeye çalışılarak mahpusların dış dünyayla iletişimi koparılmak istenmektedir. Hapishanelerin tümünde; keyfi disiplin cezaları, süreli-süresiz yayınlar ile kitap ve mektuplara getirilen yasaklar, resmi kurumlara yazılan yazılar ve suç duyurusu dilekçelerinin gönderilmemesi, sohbet ve spor haklarının kullandırılmaması, havalandırma hakkının kısıtlanması, hapishane kantinlerinde fahiş fiyat, çeşit azlığı, sadece belli markaların bulunması, bazı ihtiyaç malzemelerinin satışının yasak olması ve bu ihtiyaçların dış kantinden de karşılanmaması uygulamaları devam etmektedir."

'HER GÜN BİR İŞKENCE HABERİ GELİYOR'

Cezaevlerinden her gün yeni bir işkence haberinin geldiğinin belirtildiği açıklamada, "Kötü muamele, hak ihlalleri ayyuka çıkmışken son günlerde ardı sıra ölüm haberleri almaktayız. Bilhassa da çocuk ve kadın mahpuslara yönelik işkence ve kötü muamele, taciz uygulamalarında da belirgin bir artış görülmektedir. Her şeyden önce hapishanelerin genel koşulları -barınma, havalandırma, hijyen, sağlık, iletişim, vb. koşullar- kapasitesinin yüzde yüz doluluk oranına yaklaşması nedeniyle ortaya çıkan mekânsal sıkışıklık tüm tutuklu ve hükümlüler üzerinde toplu eziyet etkisi yaratmaktadır. Bununla birlikte özellikle cezaevine giriş sırasında yapılan çıplak aramalar, süngerli oda uygulamaları ve kamerasız kör bölgelerde gerçekleştirilen şiddet, cezaevlerindeki arama ve denetimlerde, avukat ve aile görüşmesine gidiş ve gelişlerde, hastane sevkleri ya da mahkemelere götürülüp getirilirken uygulanan şiddet ve tabi ki izolasyon cezaevlerinde öne çıkan işkence ve kötü muamele uygulamaları olmaktadır” denildi.

'HASTA TUTSAKLAR ÖLÜME SÜRÜKLENİYOR'

Açıklamada, Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) verdiği kararlara da işaret edilerek, şunlar belirtildi: "En az 2 bin hasta mahpus ve 600’ü aşkın ağır hasta bulunmaktadır. 5 bin mahpus ise 65 yaş üstündedir. 64’ü 2020 yılında olmak üzere son 6 yılda en az 103 tutuklu cezaevinde yaşamını yitirmiştir. Ağır Hasta mahpuslar tüm başvurularına sağlık kuruluşlarından aldıkları cezaevinde kalamaz raporlarına rağmen ATK’nin hiç bir bilimsel, tıbbi boyutu olmayan hukuksal dayanaktan yoksun, vicdani ve ahlaki olmayan siyasi kararlarıyla yaşam hakları ihlal edilerek tahliye edilmemektedirler. Halkımızı siyasi tutsaklarla dayanışmaya tecride karşı birlikte örgütlenmeye çağırıyor ve bir kez daha iktidarı uyarıyor, çağrıda bulunuyoruz, başta yaşlı, ağır hasta tutsaklar olmak üzere siyasi tutsaklar derhal serbest bırakılmalıdır. Ve tüm siyasi tutsaklar üzerindeki işkence ve tecrit koşullarına son verilmelidir.”