Eğitim Sen: Çözüm eylemlerimizi sürdüreceğiz

Eğitim Sen Genel Sekreteri Zülküf Güneş, yaşanan sorunların çözüme kavuşması için Meclis önünde eylemleriyle birlikte mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Meclis’te olan Öğretmenlik Meslek Kanunu ile hem yeni müfredatına uygun öğretmen profili yaratmak hem de muhalif olanların kamuda istihdamının önüne geçmek istendiğini belirten Eğitim Sen Genel Sekreteri Zülküf Güneş, tüm eğitim emekçilerini birlikte mücadeleye davet etti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri (Eğitim Sen) Meclis’te görüşülen Öğretmen Meslek Kanunu’nun öğretmenlerin temel sorunlarını gözardı ederek, haklarını ve taleplerini içermeyen bir kanun olduğunu belirterek, günlerdir Meclis Parkı’nda eylem yapıyor. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası da 43 gündür Meclis Parkı’nda ‘Eğitim Nöbeti’ni sürdürüyor. Vaat edilen 20 bin öğretmen henüz atanmamış olması ve yazılı sınavlarda yüksek puan alanların aylar süren mülakatlarla atanmasının engellenmesine tepkiler devam ediyor. ANF’ye konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri (Eğitim Sen) Genel Sekreteri Zülküf Güneş, iktidarın özellikle atamalar konusundaki mağduriyete dikkat çekti.

İKTİDARIN SAMİMİYETSİZLİĞİNİN GÖSTERGESİYDİ

İktidarın, rant ve talan politikalarına, kamu garantili özel sektör projelerine ve güvenlikçi politikalara bütçe ayırmaktan imtina etmezken 1 milyona yakın atama bekleyen öğretmenin olduğunu ve 100 bine yakın öğretmen açığının bulunduğunu hatırlatan Güneş, “20 bin öğretmen ataması yapacağını yerel seçimlerden hemen önce açıklaması, zaten iktidarın samimiyetsizliğini gösteriyor. Öğretmen atama takvimi yerel seçim öncesinde açıklanmasına rağmen mülakat sürecinin aylar sonra başlatılması, mülakat sonrası arşiv araştırma ve güvenlik soruşturması sürecinin çok uzun tutulması, ciddi mağduriyet yaratmaktadır” dedi.

ALAKASIZ SORULARLA ELENİYORLAR

Önceki yıllarda mülakat süreçlerinde yaşanan kendi branşlarında derece yapmış veya çok yüksek puan alarak KPSS barikatını aşan Kürt, Alevi, Sosyalist ve muhalif birçok öğretmen adayını mülakatlarda alakasız sorularla elendiğini anımsatan Güneş, “Mülakat uygulamasının siyasi iktidarın kendi ideolojisine göre eğitim sistemini dizayn etme süreci olduğunu biliyoruz. Bununla yetinmeyen iktidar, yakın zamanda değiştirdiği, yüzyıl öncenin kodlarına göre yazılmasına rağmen adına Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli dediği ırkçı, gerici tekçi, cinsiyetçi müfredatla laik, bilimsel, demokratik ve ana dilde eğitimi yok saymaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

EĞİTİM EMEKÇİLERİNİ DAVET ETTİ

Yaşanan sorunların çözüme ulaşması için Meclis önünde eylemlerini sürdüreceklerini kaydeden Eğitim Sen Genel Sekreteri Zülküf Güneş, şunları söyledi: “Şu günlerde Meclis’te olan Öğretmenlik Meslek Kanunu ile hem yeni müfredatına uygun öğretmen profili yaratmak hem de kendine muhalif olanların kamuda istihdamının önüne geçmek hedefleniyor. Eğitim Sen olarak hem müfredat değişikliğine hem de mülakat ve birçok hak kaybı içeren Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Meclisi Parkı’nda başlattığımız nöbet eylemimizle eğitimde yaşanan sorunlara dikkat çekmek ve bunları çözmek için tüm eğitim emekçilerini birlikte mücadeleye davet ediyoruz.”