Eksik: Cezaevleri ölüm evlerine döndü

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Habip Eksik, AKP iktidarının tutsaklara adeta savaş açtığını, cezaevlerinin birer ölüm evine, işkence merkezine dönüştürüldüğünü söyledi.

HDP Milletvekili Eksik, Türk cezaevlerinde hukukun işlemediğini; her gün işkence, kötü muamele ve hukuk dışı uygulamaların kendilerine de ulaştığını belirtti.

AKP-MHP iktidarının yargıyı bir aparat haline getirip cezaevlerine attığı insanları sindirme, iradesiz kılma, adeta imha etmeye çalıştığını kaydeden Eksik, ANF’ye yaptığı açıklamada cinayet, işkence ve tüm ihlallerin örtbas edildiğini söyledi.

“Cezaevlerinde ölümler yaşanıyor, cenazeler çıkıyor ama hükümet, ‘intihar etti’ diyerek işin içinden çıkmaya çalışıyor” diyen Eksik, cezaevlerinin adeta birer ölüm evine, işkence merkezine dönüştürüldüğünü vurguladı.

Eksik, “Mahpusların en tabi insan hakları gasp ediliyor, çiğneniyor. Başta İmralı Cezaevi olmak üzere tecrit uygulanıyor” dedi.

İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLENİYOR

Cezaevlerinde yaşanan ölümler ve işkencenin, şeffaf ve tarafsız bir şekilde soruşturulması için tüm siyasi partilerin sorumluluk alması gerektiğini belirten Eksik, şöyle devam etti: “Derhal bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmalı. Ölüm ve işkence iddiaları soruşturulmalıdır. Hükümete şunu hatırlatalım; işkence suçu gibi insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı yoktur. O açıdan hukuk ve demokrasi tam tecelli ettiği zaman bu cezaevlerinde bu dönem yaşanan işkence ve ölümler, elbette etkin bir şekilde soruşturulacak ve sebebiyet veren, fail veya ihmali olanlar hukuk karşısında hesap verecekler.” 

Başta Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiserliği, CPT, Türkiye Meclisi İnsan Kakları Komisyonu ve diğer ulusal-uluslararası insan hakları kurum ve kuruluşları, Türk cezaevlerindeki hukuksuzluğa dur demeye çağıran Eksik, hükümeti de derhal hukuk zeminine dönmeye ve tutsakların anayasal, yasal ve meşru haklarına saygı duymaya davet etti.