Encü'ye saldırı protesto edildi: AKP’ye tokadı vuracağız

İstanbul’da dün gerçekleşen Adalet Nöbeti yürüyüşü sırasında bir polisin, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı Ferhat Encü’ye tokat atmasına dair tepkiler sürüyor.

HDP Wan İl Örgütü, Perihan AVM önünde açıklama yaptı. Açıklamada, “Ne Roboski’yi ne de Ferhat Encü’ye atılan tokadı unutmayacağız, hesap vereceksiniz” pankartı açıldı. HDP Wan İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, yapılan saldırıyı “ahlaksızca” nitelendirdi. Karakoyun, 2015 yılından bu yana devam eden saldırılara işaret ederek, “Bu saldırılar kendini bilmez, eğitimsiz, disiplinsiz, hukuk bilmez, hadsiz kişilerin münferit saldırıları değildir. İktidarın kutuplaştırıcı ve ayrımcılık içeren dili, bu çirkin saldırıların önünü açmaktadır. Polis şiddetinin birçok toplumsal eylemde halka ve seçilmişlerimize yöneldiğinin tanığıyız” dedi. “Üniformalı faillerin” devlet tarafından korunduğunu vurgulayan Karakoyun, “Ne tecrit politikaları ne de kutuplaştıran siyaset halklarımızın demokratik siyasal mücadelesini durduramayacak” diye kaydetti.
Açıklama, “Bijî berxwedana zindanan”, “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla son buldu.

 
COLEMÊRG
HDP Colemêrg İl Örgütü, parti binası önünde yaptığı açıklamayla saldırıya tepki gösterdi. HDP Colemêrg Milletvekili Sait Dede, “AKP kaybettikçe, kriz derinleştikçe Kürtlere saldırmaya başladılar. Ferhat Encü şahsında o tokat tüm Kürt halkına atılmıştır. Sadece Kürt halkı değil, aslında tüm muhalefete atıldı. Dün yaşanan olay AKP’nin Kürde gerçek yaklaşım olayıdır. En büyük tokadı sandıkta AKP iktidarı ve onun güdümündeki maşalarına vuracağız” diye konuştu.

 
AGIRÎ
Agirî’nin Bazîd (Doğubayazıt) ilçesinde HDP binası önünde açıklama yapıldı. HDP Bazîd İlçe Eşbaşkanı Serhat Ceylan, “Ferhat Encü’ye atılan tokat, sadece ona değil Kürt halkına ve demokrasi güçlerine atılmıştır. İktidarın yarattığı düşmanlık politikaları ve nefret iklimi kolluk güçlerini hadlerini aşan bir noktaya çekmiş, iktidardan cesaret alan polisler hak ve adalet arayan herkese nefret kusmuştur” dedi. 

 

ÊLIH  

Êlih’te HDP binası önünde kitlesel açıklama yapıldı. “Baskılar bizi yıldıramaz” pankartının açıldığı açıklamada konuşan HDP Êlih İl Eşbaşkanı Hürriyet Kaytar, “Muhalefetin sindirilmek istendiği, adalet arayanların darp edildiği ve pervasızca saldırıların ayyuka çıktığı bu dönemde siyasal ve toplumsal itirazımızı daha gür sesle çıkarmaya devam edeceğiz” dedi. 

HDP Êlih Milletvekilli Necdet İpekyüz ise saldırının “suç işleri bakanı” Süleyman Soylu’nun talimatıyla gerçekleştirildiğini belirtti. İpekyüz, “Cezaevlerinde işkence ve tecride karşı tutuklular itiraz ediyor. Tüm bunlara karşın anneler alana çıktı. Cezaevinde ölüm ile baş başa bırakılmaya çalışılan tutsaklara ses olmak için Kadıköy’de açıklama yapmak istediler. Ancak kitleden korkan polis, Kürt düşmanlığını yine göstererek saldırdı” ifadelerini kullandı. 

 

ADANA

HDP Adana İl Örgütü, İHD binasında açıklama yaptı. HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, "Polis bu tokat atma yetkisini nereden buluyor?" diye sordu. Karakış, “Demokrasi mücadelesi veren, adalet mücadelesi veren hak arayan insanlara bugün devletin maaşlı bir memuru seçilmişlere tokat atma yetkisini kendinde buluyor. Bu bir hoyratlıktır, bu bir pervasızlıktır” dedi.

 

HATAY

HDP İskenderun İlçe Örgütü, ilçe binası önünde açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada konuşan HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Abdurrahim Şahin, "Bu tokat bütün halkımıza, demokrasiye ve halkımızın iradesine atılmıştır” dedi. 

HDP Hatay İl Örgütü de parti binası önünde yaptığı açıklamayla polis saldırısına tepki gösterdi. 

 

MERSİN

Mersin’de Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yapıldı. HDP İl Eşbaşkanı Av. Hoşyar Sarıyıldız, Encü'ye atılan tokadın demokratik siyasete atıldığını belirterek, "Bu tokat ülkede değişim iddiasındaki tüm siyasi yapıların kulağında çınlamalı ve harekete geçilmelidir” diye konuştu.

 

DERSİM

HDP Dersim İl Örgütü, polis şiddeti Sanat Sokağı’nda yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti.