Enerji-Sen’den Sabancı Holding işyerlerini boykot çağrısı

EnerjiSa işçilerinin haksız yere işten çıkartılmasını Kadıköy’de protesto eden Enerji-Sen, Enerji SA patronlarına karşı her yeri direniş alanına çevireceklerini duyurarak, Sabancı Holding’e bağlı bütün işyerlerini boykot etmeye çağırdı.

DİSK’e bağlı Elektrik, Gaz, Su, Baraj Çalışanları Sendikası’na (Enerji-Sen) üyesi EnerjiSa işçileri, işten atılmasını Süreyya Operası önünde protesto etti.

HDP Milletvekili Musa Piroğlu’nun yanı sıra çok sayıda sendika ve siyasi parti örgütünün destek verdiği eylemde, “Yok öyle yağma, direniş var, atılan işçiler geri alınsın” yazılı pankart ile dövizler açıldı.

Sık sık, “Enerji işçisi yalnız değildir”, “Atılan işçiler geri alınsın”, “Enerji-Sen sokakta hak kavgasında” sloganlarını atan Enerji-Sen adına açıklamayı okuyan Olcay Karabulut, “Biz, şehirleri aydınlatan, kentlerin enerjisini sağlayan enerji işçileriyiz” diyerek sözlerine başladı.

Türkiye’nin derin bir ekonomik krizin pençesindeyken ve milyonlarca insan açlık sınırında yaşamaya zorlanırken krizin faturasının işçilere kesmek istendiğine dikkat çeken Karabulut, 2022'de sefalet ücretlerinin karşısında işçi direnişlerinin başladığını ve bu iradenin karşısında patronların krizi bahane ederek hakları için direnen işçileri mücadelesini kırmaya çalıştığını vurguladı.

FATURALARI PATRONLAR ÖDESİN!

Karabulut, Ankara'da elektrik dağıtım görevini üstlenen Sabancı Holding'e ait EnerjiSA patronlarının, üç bölgede maliyetleri azaltıp kar oranını yükseltmek için “performans düşüklüğü, sağlık sorunları, şirketimizde artık uygun pozisyon yok” diyerek AYEDAŞ, Başkent EDAŞ, Toroslar EDAŞ'ta çalışan enerji işçilerini, işten çıkarmaya başladığını hatırlattı.

Bu hukuksuzluğu kabul etmediklerinin altını çizen Karabulut, “Krizin faturasını sefalet ücretlerine mahkum ettiğiniz işçilere kesemezsiniz. Krizin faturasını 2020 yılında 1 milyar 87 milyon 683 bin TL kar eden 2021 yılında 2 milyar 828 milyon 368 bin TL kar eden Enerji SA patronları ödesin” vurgusunda bulundu.

Buradan patronlara seslenen Karabulut, “EnerjiSA, 2020-2021 yılları arasında karını yüzde 110 oranında arttırmışken neden işçileri işten çıkarmıştır? Performans düşüklüğü, sağlık sorunları, uygun pozisyon yok gibi bahaneler, açıklanan yüksek enflasyon oranından ve asgari ücrete yapılan zamdan sonra mı ortaya çıktı?” sorularını yöneltti.

‘SABANCI HOLDİNG’İN BÜTÜN İŞYERLERİNİ BOYKOT EDİN ÇAĞRISI

Yaşanan bu süreç içerisinde DİSK Enerji- Sen olarak işten çıkartmalara ve güvencesizliğe karşı başlattıkları mücadeleyi her alanda Enerji SA patronlarına karşı direniş alanına çevireceklerinin uyarısında bulunan Karabulut, “Sabancı Holding ve Enerji SA yöneticilerine uyarıyoruz; biz işçileri, işsizlik kıskacı ile sınamayın. Bu hukuksuz uygulamalardan vazgeçin taleplerimizi bir kere daha yeniliyoruz; işten atılan tüm arkadaşlarımızı işe geri alın! İşten çıkarmaları derhal durdurun! İşten çıkartmaları derhal yasaklayın” dedi.

Enerji-Sen olarak Türkiye'nin dört bir yanında emeği sömürülen, güvencesiz çalıştırılan, işten atılan tüm enerji işçilerinin haklarını savunmaya devam edeceklerinin altını çizen Karabulut, Sabancı holdinge bağlı bütün işyerlerini boykot etmeye çağırarak, “ Yağma yok, direnişe devam” mesajını verdi.