Erdoğan'ın favorisi Sol Parti mi, AfD mi?

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk kökenli seçmenlere "CDU, SPD ve Yeşiller'e oy vermeyin" çağrısı yapması Almanya'da günün konusu oldu.

Erdoğan, Sol Parti ve ırkçı parti AfD'ye değinmezken, araştırmalar bu çağrının etkili olmayacağını gösteriyor.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Almanya'da 24 Eylül tarihinde yapılacak genel seçimlerle ilgili olarak konuşmuştu. Türk kökenli seçmenlere çağrı yapan Erdoğan şunları söylemişti:

"Almanya şu anda işte 25-30 gün sonra yapılacak olan seçim için adeta SPD ve Hristiyan Demokratlar olarak 'Türkiye'yi ne kadar hırpalarsak o kadar içeride fazla oy alırız' havasına düşmüşlerdir. Ben de Almanya'daki bütün soydaşlarıma diyorum ki, sakın bir yanlışa düşüp de bunları desteklemeyin. Ne Hristiyan Demokratları ne SPD'yi ne Yeşilleri... Birinci parti, ikinci parti olmaları önemli değil, onlara verin."

Merkel'in Erdoğan'ın bu sözleri Almanya'da tepkiyle karşılanırken, yüzde 5 barajını aşarak Federal Meclis'e girmelerine kesin gözüyle bakılan ırkçı parti Almanya için Alternatif (AfD)'den hiç söz etmemesi dikkat çekti.

Erdoğan'ın sözlerine tepki gösteren Başbakan Angela Merkel, Türkiye kökenliler de dahil tüm Alman vatandaşlarının özgür seçim hakkının olduğunu söyledi. Hiçbir müdahaleye müsamaha göstermiyoruz" dedi. Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise "Erdoğan tutumuyla Almanya'daki insanları birbirine karşı kışkırtmak istiyor. Bu, ülkemizin egemenliğine yönelik eşi benzeri görülmemiş bir saldırıdır" sözleriyle tepki gösterdi.

Muhalefet cephesinden de Erdoğan'a tepki vardı. Yeşiller'in başbakan adayı Cem Özdemir ise Erdoğan'ın çağrıyı şaşırtıcı bulduğunu söyledi. Erdoğan taraftarı olmayan herkesin vatan haini ve düşman ilan edildiğine dikkat çeken Özdemir "AfD'nin Erdoğan'ın listesinde yer almaması ilginç. Bu da onların ideolojisi ile Erdoğan arasındaki bağı gösteriyor" dedi.