Ereğli’de siyasi tutsaklar 77 gündür açlık grevinde

Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki onlarca siyasi tutsak benzeri görülmemiş baskılar ve hak ihlallerine karşı 77 gündür açlık grevinde bulunuyor.

Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki onlarca siyasi tutsak 4 Ekim’de 10’ar günlük süresiz-dönüşümlü açlık grevi başlattı.

Grev 16 Kasım’dan bu yana süresiz-dönüşümsüz olarak devam ediyor. Kasım ayı ortasından bu yana çok sayıda tutsak daha açlık grevine katıldı.

Tutsaklara yönelik baskılar ve hak ihlalleri yaz aylarında yeni bir boyut kazandı. Konya Ereğli T Tipi Kapalı Cezaevi’nden ve farklı cezaevlerinden 23 Ağustos'ta Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne çok sayıda tutsak sürgün edilmişti. Tekli hücrelere konulan tutsaklara daha sonra bir ay açık görüş yasağı ve bir ay da iletişim yasağı cezası verildi. Tekli hücrelere konulan tutsakların sayısı dört ayda 40’a çıktı. Tutsakların havalandırma saatlerinde bile birbirlerini görmelerine izin verilmiyor. Siyasi tutsaklar ayrıca adli tutuklular ve Gülen Cemaati üyeleri oldukları gerekçesiyle tutuklu olanlarla aynı bölümde tutuluyor. Tutsakların temel ihtiyaçları dahi karşılanmayarak, bayat yemekler veriliyor.

Tutsaklardan Yakup Brukanlı, ağır tecrit ve artan hak ihlallerine karşı 28 Ekim'de bedenini ateşe verdi.

İkinci derece yanıkları olan, sağ kolunun tamamı, bel kısmı yanan, iki eli ve sağ kolunu kullanamayan Brukanlı, hastaneye kaldırılmayarak revirde kelepçeli bir şekilde tedavi edildi. Enfeksiyon kapma riski bulunan Brukanlı, başvurulara rağmen hastaneye götürülmedi.

Tecridin derinleştirilmesi, keyfi ve sistematik hak ihlallerinin tırmanması ve “pişmanlık” dayatmaları karşısında tutsaklar 16 Kasım’da süresiz-dönüşümsüz açlık grevi başlattı.