FAZ: Kürtler büyük bir güven kırılması yaşıyor

Almanya’nın önde gelen günlük gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), 23 Aralık 2022’de gerçekleşen ikinci Paris katliamı sonrası Fransa’da yaşayan Kürtlerin büyük bir güven kırılması yaşadığını yazdı.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesi “Paris saldırısı ardından Kürtler büyük bir güvensizlik yaşıyor” başlığıyla, 23 Aralık 2022 günü KCK Yürütme Konseyi Üyesi Emine Kara (Evîn Goyî), Kültür Hareketi’nden Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Kürt yurtsever Abdurrahman Kızıl’ın katledilmesi sonrası Fransa’da yaşayan Kürtlere ilişkin ayrıntılı bir haber-izlenim yayınladı.

Gazetenin Paris muhabiri Michaela Wiegel tarafından kaleme alınan haberde önceki gün Paris’te gerçekleşen kitlesel cenaze törenine ilişkin izlenimler ile Fransa’daki Kürt kurumlarının görüşlerine yer verildi. Haberde, Kürtlerin son saldırı ile 9 Ocak 2013’te Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in katledilmesi arasında bağ kurduğu ifade edildi.

Haberde Kürtler arasında “Fransa devleti bizi korumuyor” görüşünün hakim olduğunu aktaran gazete devamla şu yoruma yer verdi: “Fransa’da yaşayan 300 bin civarındaki Kürt arasında güven kırılması büyük çünkü üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in öldürülmesi olayı aydınlatılmadı. Savcılığın hazırladığı iddianamede cinayete Türk istihbaratının karıştığının ifade edildi ve davaya devlet sırrı engeli konuldu. Kürtlerin bu engelin kaldırılmasını istiyor.”

REQA’NIN ÖZGÜRLEŞMESİNDE YER ALDI

Haberde ikinci Paris katliamında şehit düşenler arasında yer alan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Emine Kara (Evîn Goyî)’nin hayat ve mücadele hikayesine de dikkat çekildi. Evîn Goyî’nin ailesinin Türk devletinin baskılarından kaçarak Güney Kurdistan’daki mülteci kampına yerleştiğini hatırlatan gazetenin haberinde devamla şu hususlara vurgu yapıldı:

“O DAİŞ ile mücadele Kürt güçlerine komutanlık etti ve o dönemin tanıklarının anlatımına göre 2017’de Rakka’nın DAİŞ’den alınması sürecine katıldı. Bu süreçte yaralandıktan sonra da Fransa’ya gelip sığınma talebine bulunuyor. O ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganı ile yoğrulan Kürt Kadın Hareketi’nin yöneticilerindendi.”