Federal Konsey: Yeşilçalı’nın Türkiye iadesi İsviçre’nin kararına bağlı

Mehmet Yeşilçalı ile ilgili İsviçre Sosyalist Partisi (SP) Adalet Bakanlığı’nın yanıtlaması için verdiği soru önergesine Federal Konsey, mülteciler üçüncü bir ülkede veya İsviçre’de adli bir kavuşturmaya tabi tutulabileceğini söyledi.

ATİK’e yönelik operasyon kapsamında İsviçre’de tutuklanan Mehmet Yeşilçalı ile ilgili İsviçre Sosyalist Partisi (SP) Adalet Bakanlığı’nın yanıtlaması için verdiği soru önergesine Federal Konsey, mülteciler üçüncü bir ülkede veya İsviçre’de adli bir kavuşturmaya tabi tutulabileceğini söyledi.

15 Nisan günü Almanya’da başlatılan bir soruşturma kapsamında Almanya’ya iade edilmek üzere İsviçre’de gözaltına alınıp tutuklanan Mehmet Yeşilçalı ile ilgili İsviçre Sosyalist Parti Federal Parlamento Üyesi Jans Beat Adalet Bakanlığı’nın yanıtlaması için verdiği soru önergesine Federal Konsey’den yanıt geldi.

Federal Konsey, mülteci statüsünde olan bir kişinin geldiği ülkeye iadesine karşı korum altına alındığını ama söz konusu korumanın bu kişilerin İsviçre veya üçüncü bir ülkede adli kavuşturmaya tutulması durumunda geçerli olmadığını söyledi.

İADE İÇİN İSVİÇRE’NİN ONAYI GEREKLİ

Üçüncü bir ülkenin İsviçre’de bulunan bir mülteci ile ilgili geniş kapsamlı hukuki yardım veya iade talebinde bulunabileceğini ve bu ülkenin söz konusu kişileri kişinin geldiği ülkeye de gönderebileceğini ifade eden Konsey, ama bunun için öncelikle söz konusu devletin Cenevre Sözleşmesinin 33. Maddesi gereğince İsviçre’nin onayını alması gerektiğini belirtti.

YANITSIZ BIRAKTI

Federal Konsey, SP Milletvekili Beat’ın “Bir insanın kendi ülkesini terk etmesine yol açan nedenler nasıl oluyor da ilticacı olarak kabul edildiği bir ülkeden üçüncü bir ülkeye iade gerekçesi olarak öne sürülebilir?” şeklindeki sorusuna dair ise herhangi bir açıklamada bulunmaması dikkat çekti.

İLTİCA İFADELERİ BASKI ARACI OLAMAZ

Önergesinde Yeşilçalı’ya yöneltilen suçlamaların ülkesini terk etmesine neden olan gerekçelerle birebir örtüştüğünü söyleyen Beat, iltica başvurusunda verilen ifadelerin baskı, tutuklama ve iade gerekçesi haline getirilmesinin kabul edilemez” olduğunu belirtmişti.

YEŞİLÇALI’NIN AVUKATINDAN DÜZELTME

Öte yandan 4 Haziran tarihinde ajansımız tarafından yayınlanan “İltica ifadeleri üzerinden gözaltına alındı doktor raporuna rağmen içerde” başlıklı haberle ilgili Mehmet Yeşilçalı’nın avukatı Hüsnü Yılmaz bir açıklama yaptı. Yılmaz verdiği röportajda kendisinin verdiği bazı bilgilerin eksik ve yanlış olduğunu belirterek, verdiği bilgiler üzerinden haberde yazılan ‘Yeşilçalı, Türkiye’de 1990 yılında TKP-ML üyesi M.D’ın işkence altında verdiği ama daha sonra mahkemede geri çektiği ifadeleri doğrultusunda “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı’ şeklindeki ifadelerinin düzeltilmesini istedi. Yılmaz açıklamasında şunları söyledi: “4 Haziran 2015 tarihinde Mehmet Yeşilçalı için, Fırat Haber Ajansı’na verdiğim röportajda bazı eksik ve yanlışlıklar olmuştur. Konunun içinde bahsi geçen durum; ‘2003 yılında Tokat İl Jandarma Komutanlığı tarafından bir kişinin yakalanıp Yeşilçalı üzerine verdiği ifade’ şeklinde olmalıdır. Bu yanlışlığı düzeltir, kamuoyundan özür dileriz.”