Fincancı'nın tutuklanması 4 kentte protesto edildi

Kimyasal saldırılara karşı açıklama yapan Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanması Ankara, Adana, Dersim ve Hatay’da protesto edildi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın kimyasal silah saldırılarına dair yaptığı değerlendirmeler nedeniyle tutuklanması protesto edildi.

Ankara'da TTB yöneticileri ile birçok kentin Tabip Odası yöneticileri, yaptıkları açıklamada “Şebnem Hoca yalnız değildir”, Susmuyoruz, korkmuyoruz, hiçbir yere gitmiyoruz” sloganları attı.

 Açıklamada konuşan TTB İkinci Merkez Konseyi Başkanı Ali İhsan Ökten, “Sağlık sisteminde yaşanan krize de demokrasiye vurulan darbelere de sessiz kalmayacak, mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Günlerdir Türkiye demokrasisi ve hukuku açısından utanç duyulacak bir sürece tanıklık ettiklerini belirten Ökten, “TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, iktidar eliyle çarpıtma, kara propaganda ve dezenformasyon süreci işletilerek hedef gösterildi ve dün haksız, hukuksuz bir biçimde tutuklandı. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın gözaltına alınmasının ardından bizzat Adalet Bakanı'nın sözleriyle iktidarın asıl niyetini dillendirilmiştir. Bu niyet, sağlık alanında izlenen halk sağlığı karşıtı ve piyasacı politikalara karşı aktif bir muhalefet yürüten TTB'nin denetim altına alınması ve susturulmasıdır. İktidarın niyeti, Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın üzerinden TTB ve tabip odalarına baskı uygulamak, seçilmiş meşru yönetimimizi görevinden almaya çalışmak, keyfi bir yöntemle hem bizi hem de tüm toplumu sindirmektir” dedi.
Ökten, "Aydınlık günlerin, sağlıklı bir toplumun tesisi yolunda, sağlık sisteminde yaşanan krize de demokrasiye vurulan darbelere de sessiz kalmayacak, mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.


İSKENDERUN
İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi de dernek binasında açıklama yaptı. İHD İskenderun Şubesi Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, "Çıkarılan yasalarla toplum susturulmaya çalışılmakta, iktidarın kabul etmediği her türlü haberin suç teşkil edeceği düzenlemeler yapılmaktadır. Muhalif ses çıkaran bütün kurumlar tasfiye edilmeye çalışılmaktadır” dedi.

Selçuk, 11 Kürt gazetecinin gözaltına alınmasına da işaret ederek, “Siyasal iktidar ve destekçileri günlerdir damgalayıcı, itibarsızlaştırıcı ve suçlayan söylemlerle Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasını kamuoyu nezdinde gerekli ve meşru hale getirme çabası içindeydiler. Yargıya yönelik talimat ve müdahaleler sonucu dün verilen tutuklama kararı, yargı bağımsızlığı açısından endişe, demokrasi değerleri bakımından ise utanç vericidir" diye kaydetti.  


ADANA
Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, İsmet İnönü Parkı'nda açıklama yaparak, Fincancı’nın tutuklanmasını protesto etti. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde konuşan İHD Adana Şube Başkanı Yakup Ataş, Fincancı’nın  serbest bırakılmasını istedi.

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak ise AKP’nin yeni yüzyıl vizyonunun baskı, şiddet, gözaltı, açlık, işsizlik, yoksulluk olduğunu belirterek, ortak mücadele çağrısında bulundu.

 Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış da Fincancı'nın tutuklanmasına tepki gösterdi.

 
DERSİM
Dersim Emek ve Demokrasi Platformu da, Sanat Sokağı'nda açıklama yaptı. Platform adına açıklama yapan SES Dersim Şube Eşbaşkanı Serap Kahraman, "Halk sağlığını savunmak, savaşa karşı olmak, bilimin gerçekliğinde yapılması gerekenleri söylemek suç değildir. Bizler Dersim Emek ve Demokrasi Platformu olarak pandemide, sağlık hakkı ve emek mücadelesinde yan yana olduğumuz TTB ve her zaman yaşamdan, hakikatten yana olan Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın yanında olduğumuzu bir kere daha belirtiyoruz" dedi.