Freedom House: Türkiye’de internet özgür değil

Freedom House, 2023 yılı internet özgürlüğü raporunda Türkiye’de son on yılda internet özgürlüğünün giderek azaldığını belirterek, bu ülkeyi internetin özgür olmadığı kategoriye yerleştirdi.

Freedom House, 2023 yılı raporunda “Türkiye'de internet özgürlüğü son on yılda giderek azaldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), sansürü artıran ve çevrimiçi konuşmayı suç haline getiren çeşitli yasaları yürürlüğe koydu” dedi.

Yeni Dezenformasyon Yasası’nın yürürlüğe girdiğine de dikkat çeken Freedom House, “Bu yasa, internet de dahil olmak üzere yanlış olduğu düşünülen bilgilerin yayılmasına hapis cezası getiriyor. Mayıs 2023 seçimleri öncesinde Dezenformasyon Yasası, siyasi muhalefet üyelerinin yanı sıra eleştirel gazetecileri susturmak için kullanıldı. Sansür yaygın ve yüzlerce web sitesi, çevrimiçi makale ve sosyal medya paylaşımı engellendi veya kaldırıldı. Çevrimiçi trol ağları sıklıkla hükümet yanlısı dezenformasyonu güçlendirmekte ve gazeteciler, aktivistler ve sosyal medya kullanıcıları çevrimiçi içerikleri nedeniyle yasal suçlamalarla karşı karşıya kalmaya devam etmektedir” diye ekledi.

2002'den bu yana Türkiye'yi yöneten Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’nin “son yıllarda giderek otoriterleştiğine” vurgu yapan Freedom House, “Derinleşen ekonomik kriz ve Mayıs 2023 seçimleri, hükümete muhalefeti bastırmak ve kamusal söylemi sınırlamak için yeni teşvikler verdi” ifadelerini kullandı.

Washington merkezli kuruluş, Türkiye’de internet özgürlüğünü “erişim engelleri”, “içerik kısıtlamaları” ve “kullanıcı hakları ihlalleri” şeklinde üç kategoride ele alırken, toplamda 100 üzerinden 30 puan verdi. Türkiye bu haliyle internetin özgür olmadığı ülkeler kategorisine girdi.