GÜNDEM 10 MART 2020

10 Mart 2020 gündeminden öne çıkan başlıklar

-KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, İmralı’da yangın çıktığı açıklamasının “siyasi nedenleri” olduğuna dikkat çekerek, “Çok sıkışmış durumdalar, bu yüzden görüşmeye izin vermek zorunda kaldılar” dedi.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Avrupa Konseyi (AK) önünde düzenlenen nöbet eylemini yürüten CİK yöneticileri, “Tüm insanlara çağrımızdır: Bu tecridin kaldırılması için herkes sorumluluğunu yerine getirmelidir” mesajı verdiler.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a onursal vatandaşlık veren İtalyan belediyeler, Türk devletinin baskılarına tepki gösterdi.

-Newroz kutlamasındaki Kürtçe performanslarından dolayı yasak getirilen ve ceza verilen Grup Munzur, şaşırmadıkları gibi susmadan müziklerini buluşturmayı sürdüreceklerini söyledi.

-İran rejimi hızlı bir şekilde koronavirüse karşı tedbirleri hayata geçirmek yerine ilkin bilgileri saklamakla suçlandı. Sonra da komplo teorilerine sarıldı.

-Afganistan’da Talibanlarla müzakerelerin öngörüldüğü 10 Mart öncesi, Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin bir kararname ile en az bin Taliban tutukluyu hafta içerisinde serbest bırakacağı bildirildi.

-Van’da geçen hafta içinde Başkale’de birbirini darp eden AKP’liler bu defa Muradiye’de herkesin önünde kavga ettiler.

-Şimdiye kadar onlarca ülkede 4 bin kişinin yaşamına mal olan yeni Koronavirüs salgını Covid-19 birçok ülkede ani hızla yayılmaya başlarken, dünya ekonomisinde resesyon ve hatta gerilemeye yol açma riskine dikkat çekiliyor.

-Dünyanın en büyük 10’uncu ekonomisi olan Kanada’da en az 3,2 milyon kişi halen yoksulluk sınırı altında yaşarken, yoksulluk özellikle tek ebeveynli hanelerde yaşayan çocuklar arasında 5 kat daha fazla.

-Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO), hükümetlerin koronavirüs salgınını önlemek için aldığı istisnai tedbirlerin özellikle gençlerin iş pazarına girişi üzerinde negatif sonuçları olacağına dikkat çekti.