GÜNDEM 8 MAYIS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Zinî Wertê'de yaşanan duruma dikkat çeken HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, "Kürt toplumu birlik için hazır, artık Kürt güçlerinin de birlik için çaba göstermeleri gerekiyor" dedi.

-Hezexli (İdil) genç bir gerilla olan Nûdem, Rojhilat dağlarında YRK saflarında Fars sömürgeciliğine karşı mücadele ediyor. “Düşman Kürdistan’ı parçalamış olabilir ama bizim beynimizde Kürdistan bir bütündür” diyor.

-Caesar yasasının etkilerini değerlendiren ekonomist Çeleng Omer, "Yasa rejimi etkileyecek, ama bu rejimi hemen yıkacağı anlamına gelmiyor" diyor. Omer, Kuzey-Doğu Suriye'ye de "kaynaklar var ama tedbirler alınmalı" uyarısında bulunuyor.

-Kürt siyasi güçlerine açık mektup yazan Danimarkalı siyasetçiler, Güney Kürdistan'da yaşanan çatışmaların bir an önce son bulması çağrısında bulundu.

-Türk devleti Liwa Mutasim çete grubu üyesi 240 kişiyi Libya’ya aktarırken önümüzdeki günlerde Libya’ya göndereceği bir grup çeteyi de eğitiyor.

-Salgın tehlikesi nedeniyle uluslararası turizm durma noktasına gelirken, kontrolsüz yoğun turizmin çevre ve iklime etkilerinin sıfırlandığı görülüyor.

-Körfez ülkelerinde zor çalışan ve salgın nedeniyle işlerini kaybetmelerine rağmen bloke olan 150 bini aşkın Hintlinin ülkeye nakline başlandı.

-Rusya ile ilişkileri mahkemelik olan Trump’ın eski danışmanlarından Michael Flynn’a yönelik soruşturma Adalet Bakanlığı’nca durduruldu.

-Covid-19 nedeniyle çalışanların yarısından fazlasının ‘geçici işsizlik’ kapsamına girdiği Fransa’da kesin olarak işini kaybedenlerle birlikte işsizliğin 2017 seviyesine yükseldiği görülüyor.