GÜNDEM 1 NİSAN 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- PKK Merkez Komite Üyesi Cemal Şerik, "Mahir Çayan ve Qazî Muhammed'in mücadelesinden ders çıkarılmalı. Birleşik mücadele ve öz güce dayanmalıyız" dedi.

-1 Nisan 1988 günü Bagok dağında bir grup ARGK gerillası, sayıları 10 bini bulan Türk askerlerine karşı tarihe geçen bir direniş sergiledi. Gerilla mücadelesinde yeni bir sayfa açan Bagok direnişinde yer alan gerillalardan kalan iki fotoğrafın öyküsü…

- Kürdistan dağlarında yönetmenlik yapan ve 1 Nisan 2009 yılında şehit düşen Halil Dağ'ı anan PKK TEV-ÇAND Komitesi, “Yeni bir savaş cephesi açtı. Çektiği gerilla fotoğrafları yürekleri ısıttı; ardından bize dağ manzaraları, anıları, duyguları, inançları ve verdikleri sözler kaldı” dedi.

- 4 Nisan’ı kendi doğuşları olarak kutladıklarını belirten Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin gerillaları, “Çünkü Önder Apo’nun doğuşuyla biz varlığımızı tanıdık. Özellikle kadınlara yeni bir yaşam sundu. Onu İmralı zindanından çıkaracağız” diyor.

- Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, Kürdistan’daki üniformalı şiddetinin ve cinsel saldırıların, sadece kadın cinsiyetine değil, aynı zamanda ulusal kimliğe de yönelik olduğunu söyledi.

- İHD Eşbaşkanı Eren Keskin, 16 yaşındaki Muharrem Aksem’in düşman hukukunu bile aşan cezasızlık politikası nedeniyle hayatını kaybettiğini vurgulayarak, “Bu cezasızlığı besleyen de Kürt’ün çocuğunun ölümüne karşı hakim olan sessizliktir” dedi.

- Irak’taki mevcut siyasi gidişattan dolayı Kürtleri tehlikeli bir geleceğin beklediğine işaret eden Siyasi Gözlemci Selah Saleyî, “Eğer uzlaşma sağlanamazsa Irak’ta iç savaşa yol açabilir” uyarısında bulundu.

-Bilim insanları, insan yaşamının tam genetik planını sonunda bir araya getirdiklerini ve neredeyse yirmi yıl önce tamamlanmış bir yapbozun eksik parçalarını eklediklerini duyurdu.