GÜNDEM 1 OCAK 2023

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- Paris’te üç Kürt’ün katledilmesinin ardından yaşanan gelişmeler takip edilecek.

- Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları ve saldırılara karşı protesto eylemleri takip edilecek.

- Bask ülkesindeki Askapena örgütünden Aratz Estonba, Bask ülkesinin Kürt halkının yanında olduğunu belirterek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün Türkiye’nin demokratikleşmesi yönünde büyük bir adım olacağını söyledi.

- Rojava Devrimi’nde özgür kadın çizgisinin gelişmesi ve kadının irade olmasında büyük emeği olan Evîn Goyî, savaştı, yaşamını mücadeleye adadı. DAİŞ vahşetine karşı da özgür kadın çizgisinde ısrar etti.

- KJK Koordinasyonu Üyesi Besê Erzincan, kadın devrimlerinin devlet ve iktidarlara karşı alternatif yeni özgür yaşamın yaratılması olduğunu dile getirerek, “insanlığın kadın devrimlerine ihtiyacı var” dedi.

- İmralı’da hiçbir aile ve avukat görüşünün gerçekleşmediği 2022’de, CPT’nin ziyareti hala soru işaretleri barındırıyor. Avukatlar BM mekanizmalarına dair gelişmelerin işlemeye başladığını ve gelişmelerin netleştikçe kamuoyuna duyurulacağını söylüyor.

- Avrupa Demokratik Güç Birliği, Paris’teki katliamları protesto için 3 ve 7 Ocak günleri herkesi Fransa’nın başkenti Paris’teki cenaze töreni ve protesto eylemine çağırdı.

- Bilim insanları 2022 yılının en önemli bilimsel gelişmelerini seçti. Gelişmeler arasında bir göktaşının yörüngesinin değiştirilmesi, sanat zekayla destekli antibiyotikler gibi gelişmeler bulunuyor.