GÜNDEM 12 MART 2022

12 Mart 2022 Cumartesi gündeminden öne çıkan başlıklar

- Türkiye ve Kürdistan’da kayıp yakınları ve insan hakları kuruluşlarının eylemleri takip edilecek.

- DAD Eşbaşkanı Kadriye Doğan, Gazi Katliamı ve sonrasında yaşananlara işaret ederek, “TC yaptığı katliamdan ne utandı ne sıkıldı ne de pişmanlık duydu. Bildiği yoldan da ısrarla devam ediyor” dedi.

- AKP-MHP İktidarı Van ve Hakkari’de Valilik ve kaymakamlık eliyle her mahallede kurdukları Aile Destek Merkezlerinde 6 ile 18 yaşları arasında Kürt çocukları ile kadınları dini dersler adı altında asimile ediyor. Merkezlerde Kürtçe konuşulması yasak!

- 2. Tevgera Çanda Jinên Kevana Zêrîn Konferansının kritik bir süreçte gerçekleştiğini söyleyen Kürt kadın devrimciler, “Tarihi anlamı olan bu konferans dönemin stratejik bir göreviydi. Konferansın Kürdistan'a da etkileri olacaktır’ dedi.

- Awaza Çiya Üyesi Baran Gulbahar, Newroz Bayramı’nın Kürt halkı için farklı bir anlam taşıdığına dikkat çekerek, “Newroza Arî” parçasının hikayesini ve nasıl kaleme alındığını anlattı.

- Rojava Devrimi'nin ilk kıvılcımı sayılan 12 Mart 2004 Qamişlo Serhildanı ile beraber PYD öncülüğünde örgütlenen halk, BAAS’a rağmen Hilêliyê Mahallesi’nde görkemli bir Newroz kutlaması gerçekleştirdi. Nujiyan Adar’ın hazırladığı yazı dizisinin ikinci bölümü

- Ukrayna’da başlayan çatışmaların ardından milyonlarca kişi yerlerinden olurken, mülteci konumuna düşen UkraynalıRoma toplumu üyelerinin sınırın her iki tarafında da ayrımcılığa tabii tutulduğu bildirildi.

- Asya ülkeleri ve İngiltere’den bir grup sivil toplum örgütü Ortadoğu’daki Asyalı göçmen işçiler konusunda korkunç bir iddia ortaya attı. Yayınlanan rapora göre her sene 10 bin Asyalı göçmen işçi Ortadoğu’da ölüyor.