GÜNDEM 17 MAYIS 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk devleti ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

-Gerillaların Zap ve Avaşîn’de işgalci, soykırımcı, sömürgecileri cezalandıran görkemli bir savaş yürüttüğünü belirten PKK Merkez Komitesi Üyesi Hêlîn Ümit, Türk ordusunun ise 90’lı yılların motivasyonunu kaybettiğini söyledi. 

--Kurojahro’ya sadece “mekap ve gerillanın sabrı” dayanabilir. Orada kalan gerillanın çelikten bir iradesi, cıvadan akışkan bir temposu ve dünyayı kalbine sığdıran bir yüreği oluyor.

-HDP Eşbaşkan Yardımcısı Ayşe Acar Başaran, “Biz her türlü olasılığa hazırlıklıyız ama ne olursa olsun HDP’yi kapattırmayacağız. Tüm saldırılara karşı HDP’yi ayakta tutma mücadelesine devam ediyoruz” dedi.

-İHD Van Şube Eşbaşkanı Emine Keskin, Patnos L Tipi’nde şartların çok kötü olduğunu gördüklerini söyledi.

-İsveçli kadın siyasetçiler Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Kürt halkı ile dayanışma içinde olduklarını belirterek, PKK’nin terör listesinden çıkarılmasını ve müzakere yapılmasını istedi.

-TKP-ML Merkez Komite, partilerinin kurucu önderi İbrahim Kaypakkaya’yı katledilişinin 49’uncu yıl dönümünde andı. 

-Gür Yapı ve Kiazom firmaları tarafından hakları gasp edilen inşaat işçileri, "Köleleri olmadığımızı patronlara direne direne öğreteceğiz" dediler.

- Gerilla filmi “Dema Dirîreşkan” (Böğürtlen Zamanı) Avrupa’da vizyona giriyor. Filmin ilk gösterimi 21 Mayıs’ta Paris ve Köln’de. Filmin yapımcısı Serhat Hulaku, filmi Avrupa’nın 150 merkezinde göstermeyi hedeflediklerini söyledi. 

-1992’de Halep’te kurulan Koma Kelan’ın devamı olan Koma Çiyayê Kurmênc üyeleri, sergiledikleri halk oyunları yoluyla soykırım savaşına cevap verdiklerini söylüyor.

-Suudi Krallığı’nda nüfusun yüzde 59’u aşırı kilolu veya obezlik sorunu yaşıyor.