GÜNDEM 2 NİSAN 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Medya Haber TV’den Gulan Botan’ın sorularını yanıtlayan KCK Genel Başkanlık Konsey Üyesi Zilar Stêrk, "Kürt halkı için 4 Nisan 1949’dan sonra yeni bir takvim işlemeye başlıyor. Kürtler açısından bir milat gibi de görebiliriz" dedi.

-Kadınların, özgürlüklerini Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirlerinde gördüğünü vurgulayan PAJK, “Önder Apo’nun Apocu hareket içerisindeki 50. Yıl doğuşunu tarihi anlamda derin yaşıyoruz. Bir kez daha diyoruz ki Önderliğimizin fiziki özgürlüğü öncelikli amacımızdır” dedi.

-Ramazan ayı vesilesiyle açıklama yapan KCK Halklar ve İnançlar Komitesi, “İslam’ın temel ilkelerine göre iman etmiş olan değerli yurtseverleri, vicdan ve ahlak sahibi Müslümanları Demokratik İslam anlayışıyla günümüz sorunlarıyla mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.

-1994 yılında Abdullah Öcalan ile görüşen Silêman Hemkê Delî, “Önder Apo, ölü olan bir halkı diriltti. Ölüm döşeğinde olan bir halka son nefesinde yaşam fırsatı sundu” dedi.

- Ekim 2015’te ortaya konulan çökertme planının 21 Mart 2022 Newrozu’nda çöktüğünü kaydeden HDP PM Üyesi Özgür Zeydanoğlu, partisinin Üçüncü Yol olarak Türkiye ve Kürdistan’da demokratik bir sistemi geliştirme çabasının sonuçlarının çok büyük olacağını söyledi.

- Seçim mevzuatındaki yeni düzenlemeyi değerlendiren HDP’li Züleyha Gülüm, seçim güvenliğinden küçük partilerin temsiliyetinin engellenmesine kadar düzenlemede birçok şaibe olduğuna dikkat çekiyor.

- İHD Van Şube Başkanı Av. Mehmet Karataş, Hakkari Valiliği’nin yayınladığı “Yayla ve mera kullanım genelgesi”nin anayasal haklardan çalışma ve seyahat hürriyetini ihlal ettiğini söyledi.

- Serxwebûn gazetesinin Mart ayı 483. sayısında; 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 50. Önderlik Zafer Newrozu ile Halepçe, Gazi, Qamişlo, Kızıldere katliamlarını konu alan yazılar ve Newroz şehitlerinin geride bıraktığı mektuplar yer alıyor.