GÜNDEM 28 EKİM 2022

Kürdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

-TJK-E, OPCW’yi acilen insani, hukuki ve evrensel görevlerini yerine getirmeye çağırmak için Den Haag’da eylemde olacaklarını belirterek, “1 Kasım’da kadınlar, halkımız, gençler ve dostlarımız okula, işe gitmemeli, hayatı durdurarak eyleme katılmalıdır, bu onur mücadelesinde yerine almalıdır” diye çağrı yaptı.

-Türk ordusunun kimyasal silah saldırıları sonucu yaralanan sivillerin gizlice hastanelerde tedavi edildiğini belirten PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, KDP’ye “Düşmanın suçlarını örtbas etme” çağrısı yaptı.

-Türk devleti ve çetelerinin Kuzey-Doğu Suriye'ye yönelik saldırılarına dikkat çeken Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Süleymaniye Temsilcisi Evîn Swêd, "Önümüzde büyük bir savaş var, kurban olmamak için herkes bu savaşa kendini çok iyi hazırlamalı" dedi.

-Katledilen aile bireyleri için Emine ve oğlu Ferit Şenyaşar’ın başlattıkları Adalet Nöbeti, yarın 600’üncü gününü dolduruyor. Ferit Şenyaşar, “Türkiye’de adalet yok. Yargı adil davranmıyor. Amaçları bizleri yıldırmak, yıpratmak. Adalet herkese lazım olacak” dedi. 

--Dağ Tiyatrosu Ekibi, dengbêjliğiyle adını Kürt tarihine yazdıran Evdalê Zeynikê’nin hayat hikayesini konu alan bir tiyatro hazırladı. Oyunda Kürt, Arap ve Brezilyalı oyuncular da yer aldı.

-AKP-MHP hükümetinin iki yıl önce ‘Okullarda Kürtçe seçmeli dersleri başlatıyoruz” diye propagandasını yaptığı Kürtçe seçmeli ders uygulaması Van’da yine AKP-MHP hükümetinin engelleri nedeniyle yapılamıyor. Okullarda Kürtçe dersler yerine öğrencilere dini dersler dayatılıyor.

-Nagihan, jineoloji biliminin tanınması için kalemiyle herkese ulaşan bir yazar, bir akademisyen. Kadınların hikayelerini haberleştiren, gerçeği ve adaleti arayan bir gazeteci. Tek gayesi, tüm kadınların hikayesini birleştirip öz güce ulaşmaktı.