GÜNDEM 29 MART 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Irak anayasasının 125. maddesinin Şengal'in kendi kendini yönetmesine izin verdiğini hatırlatan Musul Yönetim Sistemi Projesi Sorumlusu Faris Cuweycatî, "Şengal halkı kendileri için çözümün ne olduğunu herkesten çok daha iyi biliyor. Özerklik Êzidî halkının hakkıdır" dedi.

-- İsveç vatandaşlarını Türkiye’nin Suriye ve Irak bölgelerinden uzak durmaları konusunda uyardı. Bakanlığın uyarısının 15 Nisan’da KDP ve Türkiye’nin ortak saldırı başlatacağı haberlerinin ardından gelmesi dikkat çekti.

- Cizîrê Bölgesi Bölgesi Ekoloji ve Yerel Yönetimler Eşbaşkanı Yardımcısı Bêrîvan Omer, zorluklara ve sorunlara rağmen sistemi oturtmaya çalıştıklarını fakat zamana da ihtiyaç olduğunu söyledi.

- Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecride tepki gösteren Kobanêliler, "Rêber Apo fiziki özgürlüğüne kavuşana kadar mücadelemizi daha da güçlendireceğiz. Çünkü Önderlik kırmızı çizgimizdir" dedi.

- Eşit hizmete eşit ücret talep ettiği için CHP’li Şişli Belediyesi’nde işten çıkartılan, sendika tarafından yüzüstü bırakılan ve mahkemeyi kazanmasına rağmen işe geri iade edilmeyen Turan Aktaş, “CHP belediyeleri AKP’yle işçi düşmanlığında yarışıyor” dedi.

- Gürpınar’da kız çocuğuna cinsel saldırıda bulunan korucu Faik Dural’ın ifadesi ortaya çıktı. Korucu cinsel saldırı suçu işlediğini itiraf etmesine rağmen Savcılık, “basit sarkıntılık’ kapsamında değerlendirerek dosyayı Asliye Ceza Mahkemesi’ne sevk etti.

- HDP Amed İl Eşbaşkanı Ceylan, devlet bürokrasisinin de savaşta ısrarının, çözümsüzlüğün Türkiye’ye kaybettirdiğini, devlete kazandırmadığını görmesi gerektiğini belirterek, “Kürt barışı, Türkiye’ye de kazandıracaktır” dedi.