GÜNDEM 4 MAYIS 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Dengê Welat radyosuna konuşan Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanı Murat Karayılan; “Medya Savunma Alanları'nda yürütülen savaş ulusal bir savaştır. Halkımızın, bölge halkının geleceğini belirleyen bir savaştır” dedi.

-Türk devletinin işgal saldırısını püskürtmek için savaş tünellerinin bulunduğu alanlara giden HPG gerillaları, “Son bir kişi kalsak bile Zap’ı asla bırakmayız. İnanıyoruz ki biz tarihi belirleyeceğiz” diye konuştu.

- Belçika Barış Hareketi sözcüsü Ludo De Brabander, Türk devletinin işgal saldırılarına ilişkin yazdığı bir makalede Batı’nın sessizliğini eleştirdi. 

-İnsanlık tarihine “kara bir leke” olarak düşen 1937-38’de Dersim’de yaşanan katliam  tanıklıklarından Hayri Pilavcı, KDP-TC işbirliğine işaret ederek, "38'de katlettiler, şimdi de katlediyorlar...Kürtlere yönelik ihanet ve soykırım  sürüyor" dedi.

-Yönetmenliğini Derya Deniz’in yaptığı Hêza belgeseli Los Angeles Bağımsız Kadın Film Ödülleri Festivali’nde en iyi belgesel ödülünü aldı.

- Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 20’nin üzerinde oy alan radikal sol La France insoumise (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon, genel seçimlere doğru iki sol parti ile anlaşma sağladı. 

-Dünya Sağlık Örgütü (WHO), çocuklarda kökeni henüz belirlenmeyen onlarca hepatit vakası konusunda uyardı.