GÜNDEM 5 MAYIS 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Zap ve Avaşîn’de verilen savaşı, bölge halkının geleceğini belirleyen ulusal bir savaş olarak tanımlayan Karayılan, Düşman şu an tıkanmış durumda ama arkadaşların yükü de öyle hafif değil. Bu yüzden herkes elinden gelen her şeyi yapmalıdır” dedi.

- İmralı’daki tecridin kaldırılması için CPT’ye başvuranlardan ELDH Genel Sekreter Yardımcısı Thomas Schmidt, CPT’nin raporuna sahip çıkması, yeniden ziyarette bulunup bunu raporlaştırması gerektiğini söyledi.

-YBŞ, YJŞ, Êzîdxan Asayişi’nin Irak federal sistemine göre yasal ve meşru olduğunu belirten Aram Haci, “KDP’nin bunların yasal ve meşru olmadığı iddiası, Irak’ı Şengal’e saldırtması Ankara merkezli ve belli ajandaya bağlı bir stratejinin ürünü” dedi.

- Onuncu yılında devam eden Özgürlük Nöbeti’ni Duisburg DKTM üyeleri devraldı. Grup, işgal saldırıları ve işbirlikçiliğe karşı ayakta olma çağrısında bulundu.

- AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 1 milyon Suriyeliyi gönüllü geri göndereceğiz açıklamaları, Zafer Partisi destekli, ırkçı “Sessiz İstila” filimi ve sanal medyadaki tartışmalar toplumdaki mülteci, yabancı ve göçmen karşıtlığını daha da tırmandıran bir noktaya geldi.

- Uluslararası Af Örgütü, Libya’da devlet tarafından finanse edilen bir milis grubunun tam bir cezasızlık içerisinde ağır suçlar ve insan hakları ihlalleri işlediği tepkisinde bulundu.

- Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden ders çıkaran Fransa solu, haziran ayındaki genel seçimler öncesi, müzakere edilen anlaşmalar çerçevesinde güçlerini birleştirdi.

- Akut gıda güvensizliği 2021 yılında dünya genelinde rekor seviyelere ulaştı. Geçen yıl 53 ülkede 193 milyon kişi ağır bir şekilde gıda güvensizliği yaşıyordu.