Gazeteci Ataman’a hücre işkencesi: Nefes alamıyorum!

Erzurum Dumlu 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne tutsak edilen gazeteci Ziya Ataman, “daracık” bir hücreye konulduğunu ve “nefes almakta zorlandığını” belirtti.

AKP iktidarının Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapattığı Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Ziya Ataman, 7 Ağustos günü Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nden Erzurum Dumlu 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sevk edildi.

Ataman, o tarihten beri tek kişilik hücrede tutuluyor. Cezaevinde yaşadığı sorunları bir mektupta anlatan Ataman, tecrit ortamında tutulduğunu yazdı.

Ataman, mektubunda şunları ifade etti:

“Mağdur iken daha da mağdur edildik. İkameti Hakkari’de olan birinin Edirne’deki bir cezaevine gönderilmesi tecrit edilmenin farklı bir yoludur. Buna benzer onlarca durumla karşılaştık. Burada hukuki olmayan ve tamamen keyfi olarak sürdürülen durumlar var. Daha önce kaldığım Yüksek Güvenlikli Cezaevleri sistemi üçlü odalar ve hükümlü tutuklulara yönelik insanlık dışı tekli odalardan oluşuyordu. Ama buraya geldiğimizde tutuklu-hükümlü hepimizi tekli odalara koydular. Geldiğim günden beri hücredeyim ve sanırım bu durum böyle de sürüp gidecek.

Hücre daracık ve zorla nefes alıyorum. Güneşi görmemiz mümkün değil hatta volta atacak imkanlar bile yok. Bu yaşamı boğan mekanda günümün 22,5 saatimi geçiriyorum. Günlük sadece 1,5 saat havalandırma hakkım var. Güneşi görmek bile artık bizde bir şans meselesi oldu. Yine kantinden aldığımız ürünlerin her gün fiyatı yükseliyor. Dün aldığımızı bugün aynı fiyata alamıyoruz. Yani o konuda da çok büyük bir sıkıntı yaşanıyor. Yaşadığımız durumun bilinmesini istiyoruz.”