Gençler RONAK’ı sahiplendi

Ankara Özgür Öğrenci İnsiyatifi’nin Şubat’ta ilk sayısını çıkardığı RONAK adlı fanzin, gençler tarafından sahiplenildi.

Ankara Özgür Öğrenci İnsityatifi Eşsözcüsü Özgür Abul, öğrenci direnişininin faşist iktidar tarafından engellenmesinin ardından bir alternatif direniş yöntemi olarak fanzin çıkarma düşüncesini geliştirdiklerini söyledi.

ANF’ye konuşan Özgür Abul, yaklaşık iki yıllık salgın döneminde üniversitelerden, kampüslerden, okullardan uzak, toplumdan izole olacak bir şekilde evlere kapanıldığını hatırlatarak, iktidarın da salgını anti demokratik uygulamalarının ve ekonomik krizin üzerini kapatmak için kullandığını söyledi. Öğrencilerin başka şehirlerden eğitim amacıyla geldiği kentlerde geçimlerini sağlamak için part time işlere başvurduğunu kadeden Abul, şunları ifade etti: “Gençlik şahsında toplum birbirine yabancılaştı. Herhangi bir gencin yanına oturup beş dakikalık bir sohbet ettiğinizde söz dönüp dolaşıp ‘nasıl Avrupa’ya kaçabilirim’e geliyor. Bakın gidebilirim değil, kaçabilirim! Parasız eğitim deniliyor ama 850 TL olan bursun yarısı kaldığımız yurtlara gidiyor. Bir öğrenci dışarıda günde en az iki çay içmeye kalkışsa bu aylık kabaca 400-500 TL’lik bir harcama oluyor. Bu öğrenci o 850 TL’lik burs ile ne yapabililir? İktidar, çözümü öğrencilerin part-time işe girmesinde, akşamları kuryelik gibi işler yapmasında görüyor.”

GENÇLERE SESİMİZİ DUYURMAK İSTİYORUZ

İktidarın politikaları karşısında alternatif bir direniş geliştirdiklerini belirten Abul, şöyle devam etti: “Bizler de öğrenci gençliği olarak Ankara’ya geldiğimizde oturduk ve ne yapabiliriz, pasifize edilmiş bu ortama nasıl bir alternatif geliştirebilir; ne tarz bir çalışma yürütebilir, sesimizi nasıl ulaştırabiliriz diye tartışmalar yürüttük. Tartışmaların sonucundan fanzin fikri ortaya çıktı. Fanzin çıkarma kararı aldıktan sonra da neleri işleyebiliriz üzerinde pek durmadık, zira böylesi bir ortamda kim olsa aynı konuları işlemek zorunda kalacaktı. Bu yönüyle içeriğimizi de yine arkadaşların talebi üzerine oluşturduk.”

RONAK’IN İLK SAYISI

Abul, ilk sayısı Şubat ayında çıkan RONAK adlı fanzinin içeriğiyle ilgili şunları paylaştı: “Kadın, sağlık, salgın üzerine yazılarımız var. Yine 68 Gençliği üzerine de yazılarımız var. Son süreçte ırkçı-faşist saldırılar hız kazanmaya başladı. Ankara Üniversitesi DTFC ve Cebeci kampüsünde yaşanan saldırılar, İstanbul ve Akdeniz üniversitelerinde yurtsever arkadaşlarımıza karşı ırkçı saldırılar gerçekleşti, linç girişimi oldu. Bunlarla ilgili karikatür çalışmalarımız var. İnkar edilen Kürt halkının dili üzerinden yüzyılı aşkın süregelen ve hala güncelliğini koruyan ve hatta dozu daha da artmış bir şekilde devam eden asimilasyon politikalarına değinildi. 21 Şubat Dünya Anadil Günü ile ilgili de yazılarımız var. Kürt şair-yazar Selim Temo’nun fanzinimizin ilk sayısı için bir şiir hediyesi oldu. Farklı farklı üniversitelerden arkadaşlarımızın yazıları, mevcut durumları anlatan güncel yazılardır. Fanzinimizin sonlarına doğru Kürtçe bulmacamız, Kürtçe film ve kitap önerilerimiz de bulunuyor.”

DAHA FAZLA ULAŞMAK İSTİYORUZ

Özgür Abul, Mart için de RONAK’ın ikinci sayısını çıkaracaklarını duyurarak şunları ekledi: “Mart sayısında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve Newroz gibi özel günler işlenecek. Şimdiye kadar çok olumlu tepkiler aldık. Çoğu arkadaşımız ilk kez yazıyor. Fanzinimiz için çevreden de çok güzel dönüşler aldık. Sadece Türkiye’de değil, Kürdistan’daki üniversitelerden de çok faza ilgi gördü. Hem okumak hem de yazılarıyla katkı sunmak isteyenler oldu. Bu durum bizleri mutlu ediyor. Başta Kürt gençleri olmak üzere tüm arkadaşlarımızın fanzinimizi okuması, gayemizi yerine oturtacaktır.”