Gökkan'dan kimyasal saldırılara karşı başvuru

Rehin tutulan TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan, Türk devletinin kimyasal silah kullanımının araştırılmasını istedi.

Rehin tutulan Tevgera Jinen Azad (TJA) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan, Türk devletinin kimyasal silah saldırılarına ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu. Kimyasal silah kullanılmasının araştırılmasını isteyen Gökkan, Türkiye’nin uluslararası sözleşmelere uyması gerektiğine dikkat çekti.

Gökkan, “20-27 Eylül 2022 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yasaklı silahları kullandığına dair suç şüphesi olduğu (görsel, yazılı, işitsel haberler) yönündeki haberler ciddi kaygı ve endişe yaratmıştır. Ancak olay mahallinde her hangi bir inceleme yapılmadan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bilirkişilerden oluşan tarafsız heyetlerce de inceleme de yaptırmadan, sorumlu kişi olarak yine kendisi olayı reddetti. Sadece Adli Tıp Uzamanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, ön görsel görüntülerle fikir beyanında bulunduğu için tutuklanmıştır” dedi.

'TÜRK ORDUSU SORUŞTURULMALI'

Kimyasal silah kullanımının suç olduğu yönünde hazırlanan ve Türkiye’nin de taraf olduğu sözleşmeleri hatırlatan Gökkan, başvurusunda şunları kaydetti:

“Bilindiği gibi Cenevre Protokollü, (Boğucu, zehirleyici ve benzer gazların ve bakteriyolojik araçların savaşta kullanımının yasaklanmasına ilişkin protokol) biyolojik ve kimyasal silahların kullanılmasını yasaklayan anlaşmadır. Yine Kimyasal Silahlar Sözleşmesi (CWC), kimyasal silahların üretilmesini, stoklanmasını ve kullanımını yasaklayan bir silah kontrol antlaşmasıdır. Antlaşma, Kimyasal Silahların Yasaklama Örgütü (OPCW) tarafından yönetilir. Protokol sonrası CWC, kimyasal silahların üretilmesini, stoklanmasını ve kullanımını yasaklayan bir antlaşma düzenlemiştir. CWC, 1993 yılında imzaya açılmış ve 1997 yılında yürürlüğe girmiştir. Türkiye Cumhuriyeti aynı yıl taraf olmuştur. Kimyasal silahların geliştirilmesinin üretilmesinin, elde edilmesinin, stoklanmasının, elde tutulmasının, devredilmesinin ve kullanımının tam ve etkili bir biçimde yasaklanmasının ve bu silahların imhasının bu ortak hedeflere ulaşmasına doğru atılması gereken bir adım olduğuna inanarak sözleşmeye taraf olan devletlerin yükümlülükleri katı bir şekilde denetlenmesi gerektiği vurgulanmıştır. Sözleşmenin tarafı Türkiye de, yükümlülüklerini yerine getirerek, yasaklı silahların kullanıldığına dair suç şüphesine karşı sorumluluklarını yerine getirmekle yükümlü. TSK’nin yasaklı silahları kullanıldığı iddia edilen olay mahallinde incelemeye izin verilmesi, mekanın uzmanlarından oluşan ulusal ve uluslararası tarafsız, kadın ve karma heyetlerle incelenmesi için tüm olanakların sağlanması, Milli Savunma Bakanlığı’na, TSK’ye yönelik etkin bir soruşturma başlatılmasını talep ediyorum."