Türkiye’de sendikalı olmak her ne kadar anayasal bir hak olsa da işçiler sırf kendi tercih ettikleri sendikalara üye oldukları için hukuksuzca işten atılmaya devam ediliyor. Bunun son örneklerinden biri, Manisa’ya bağlı Soma İlçesi’ndeki Yeni Anadolu Madencilik ve Teknolojileri A.Ş.’de yaşandı.
Madende 7 yıldır kepçe operatörlüğü yapmasına rağmen “vasıfsız eleman” olarak gösterilen Ramazan Gündoğan, buna göz yuman Türkiye Maden İşçileri Sendikası’ndan (Türkiye Maden-İş) istifa edip işçilerin haklarını savunan Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’na (Bağımsız Maden-İş) geçip işyeri temsilcisi oldu. Gündoğan bunun ardından Kod 26 ile tazminatsız işten atıldı.
Yeni Anadolu Madencilik Şirketi’nin yüzde 16 oranında ortağı olan Türkiye Kömür İşletmesi’nin (TKİ) Ege Müdürlüğü önünde, Bağımsız Maden-İş öncülüğünde direnişe başlayan Gündoğan, ANF’ye konuştu.
USTA KEPÇE OPERATÖRÜYKEN 7 YIL ‘VASIFSIZ ELEMAN’ OLARAK GÖSTERİLDİ
Yeni Anadolu Madencilik’te 2016’dan bu yana çalışan 30 yaşındaki 3 çocuk babası Ramazan Gündoğan, 7 yıldır yeraltında usta kepçe operatörü olarak çalışmasına rağmen “vasıfsız eleman” olarak gösterilip haklarının gasp edildiğine dikkat çekti. Normalde maaşının 19 bin TL olması gerekirken “vasıfsız eleman” olarak gösterildiği için 17 bin 500 TL aldığına işaret eden Gündoğan, işten atılma sürecini şöyle anlattı: “Bunun düzeltilmesi için defalarca yönetimle ve mevcut sendika Türkiye Maden-İş ile görüşmeme rağmen hiçbir çözüm bulunmadı.
SARI SENDİKA YALANCI ŞAHİTLİK YAPTI!
Ben de hakkımı aramayan sendikadan istifa edip Bağımsız Maden-İş’e üye oldum. Hak arayışına girip işyeri temsilcisi olduktan sonra şirket beni dışlamaya başladı. Yönetim, Bağımsız Maden-İş’ten istifa edip tekrar Türkiye Maden-İş’e üye olmam için çok baskı yaptı. 4 Mayıs 2023’te işe geldiğimde madene alınmadım. Gerekçe sorduğumda ise önüme bir kağıt koydular. Kağıtta yöneticilere hakaret ettiğim öne sürülüyordu. Bugüne kadar kimseye bir hakaretim söz konusu olmadığı için şaşırdım. İtiraz ederek kağıdı doldurmayacağımı söyledim. Beni özel güvenlik zoruyla madenden dışarıya attılar. Ertesi gün avukatım aracılığıyla noterden şirkete tebligat gönderdiğimde işten çıkarıldığımı öğrendim. Tebligat 5 gün sonra geri geldi ve içeriğinde sosyal medyada yöneticilere hakaret ettiğim öne sürülüyordu. Üstelik tebligatta Türkiye Maden-İş’in iki temsilcisinin yalancı şahitlik yaptığı da ortaya çıktı.”
‘ZOR DURUMDAYIM’
Kod 26 ile işten çıkarıldığı için tazminat hakları gasp edilen, İŞKUR’dan faydalanamayan ve yeni iş bulma olanağı elinden alınan Gündoğan, Bağımsız Maden-İş öncülüğünde başlattığı direnişin 4. gününde. 3 çocuk babası olan Gündoğan, “3.5 aydır bana herhangi bir dönüş yapılmadı. Bir kuruş da gelirim yok. Şirket ne paramı veriyor ne de İŞKUR'dan faydalanmamı sağlıyor. Şu an zor durumdayım. Yeni doğan 20 günlük çocuğumu doktor kontrolüne bile götüremedim. 8 yaşındaki en büyük çocuğumun okul eşyalarının tamamını alamadım” dedi.
‘BAĞIMSIZ MADEN-İŞ GELİRSE RAHATLARI BOZULUR’
301 madencinin göz göre göre ölüme gönderildiği Soma Eynez Maden Ocağı katliamından o dönemde askerde olduğu için kurtulan Gündoğan, çocuklarının rızkını almadan hiçbir yere gitmeyeceğini, gerekirse direnişi Ankara’ya taşıyacaklarını söyledi. Sendikalı olmanın anayasal bir hak olduğunu ve işçinin istediği sendikaya üye olabileceğini hatırlatan Gündoğan, “Yeni Anadolu Madencilik’te sarı sendika var ve oradaki şirket yönetimiyle bir düzen oturtmuş. Bağımsız Maden-İş geldiği zaman o düzen bozulup rahatları kaçacağı için oraya üye olacak maden işçilerini dışlama ve düşman gibi görme davranışları var. Beni bu şekilde iftirayla işten atmaları aslında diğer Bağımsız Maden-İş üyesi işçilere gözdağı vermek içindi ama bunda başarılı olamayacaklar. Şimdi üç maymunu oynuyorlar, Yeni Anadolu Madencilik ve TKİ topu birbirlerine atıyor. Ama bu top havada kalmayacak. 7 sene yerin altında tırnaklarımla kazıdığım çocuklarımın hakkını bırakmayacağım. Haklarımı alana kadar mücadele edeceğim, gerekirse TKİ önünde yatacağım ve Bağımsız Maden-İş’ten de vazgeçmeyeceğim” diye konuştu.