Hakları için direnen Trendyol işçilerine yine gözaltı!

Sendikalı oldukları için Kod 46 ile tazminatsız işten atılan ve PTT-Sen ile DGD-Sen öncülüğündeki direnişlerini Trendyol Genel Müdürlüğü önüne taşıyan Trendyol depo işçileri, işkenceyle gözaltına alındı.

Sendikalı oldukları için Kod 46 ile tazminatsız işten atılan ve 30 gündür muhatap bulamayan Trendyol Esenyurt depo işçileri, PTT-Sen ve DGD-Sen öncülüğündeki direnişlerini Trendyol Genel Müdürlüğü önüne taşıdı.

Eylem öncesi müdürlüğün önünü ve çevresini abluka altına alan polisler, işçilerin açıklama yapmasını engellemeye çalıştı. Tüm engellemelere rağmen genel müdürlüğü önünde açıklama yapan işçiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nı göreve çağırarak, mücadeleye devam vurgusunda bulundu.

Trendyol depo işçilerinin eylemine Yeşil Sol Parti Milletvekili Kezban Konukçu, HDP önceki dönem milletvekili Musa Piroğlu, Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu’nun yanı sıra çok sayıda sendika, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü destek verdi.

‘HAKKIMIZI ÇALAN PATRONLARA YASA UYGULANMIYOR’

Trendyol Genel Müdürlüğü önünde teker teker söz alan işçiler, yaşadıkları hukuksuzluğu anlattı. Direnişteki işçilerden Emre Özdek, sadaka değil haklarını istediklerini vurgulayarak dayanışma çağrısında bulundu. Bir emek mücadelesi yürüttüklerini hatırlatan Özdek, “Burada sanki biz gaspçıyız ve hakkımızı değil de hakkımız olmayan bir şeyi almak için mücadele ediyormuşuz gibi lanse edilip duruluyoruz. Patronlar işlerine geldikleri zaman yasaların arkasına sığınıp bizi böyle polis ordusuyla karşı karşıya getirmeyi biliyorlar. Çünkü haklarımızı çalan patronlara yasa uygulanmıyor” dedi.

Özdek, yaşanan hukuksuzluğu izlemekle yetinen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na ise şöyle tepki gösterdi: “Sendika hakkımızı gasp eden patronlara karşı bizi nasıl böyle polisle kafa kafaya getiriyorsanız, işçilerin gasp eden patronları da polisle, yasalarla kafa kafaya getirin.”

‘SORUYORUM SİZE, ŞİMDİ SUÇLU KİM?’

Direnişteki işçilerden 18 yaşındaki Muhammet Cengiz, ”Sendika haktır, işten çıkarmak suçtur. Sendika hakkının işten çıkarılması suçtur. Ama hakkını savunmak istediğinde darp edilerek gözaltına alınıyoruz. Soruyorum size şimdi kim haklı” diyerek tepki gösterdi.

‘HERKES TARAF OLMAK ZORUNDA’

Kuruldukları günden beri depo işçileriyle direnen bir sendika olduklarını hatırlatarak sözlerine başlayan DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar, “Bedel ödeye ödeye kazandığımız haklarımız için direniyoruz. ‘Çok güzel olacak’ diyenlerin telefonuna bile ulaşamıyoruz” diye konuştu.

Bunun sadece Trendyol depo işçilerinin mücadelesi olmadığını ifade eden Acar, “Trendyol sadece Trendyol değildir. Trendyol, aynı zamanda gençliği köleleştirecek kırbacın sahibidir. Köle kahyasıdır. O kırbacı Ali Baba adına şaklatıyorlar işçilerin üzerinde. O yüzden herkes taraf olmak zorunda. Eğer Trendyol direnişi kazanırsa, gençler kazanacak” dedi.

‘SORUNUN MUHATABI ÇALIŞMA VE ADALET BAKANLARIDIR’

PTT-Sen Genel Başkanı Süleyman Şen ise, bu sorunun doğrudan muhatabının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Adalet Bakanı olduğunu vurgulayarak, “Ey bakanlar, neden müfettiş göndermiyorsunuz? Çin’den gelecek sermayeyi mi ürkütmek istemiyorsunuz? Sendika, anayasal haktır diyorsunuz, neredesiniz siz?” diye tepki gösterdi.

İşçilere destek veren Yeşil Sol Parti Milletvekili Kezban Konukçu, Yeşil Sol Parti olarak direnen tüm işçilerin yanında olduklarını kaydetti. “Onların direnişi bizim direnişimizdir” diyen Konukçu, “Direnişinizi duyuracağız. Sesinizi duyuracağız. Her türlü yanınızdayız” vurgusunda bulundu.

‘DAYANIŞMA TEK GÜCÜMÜZDÜR’

HDP önceki dönem milletvekili Musa Piroğlu ise şunları kaydetti: “Herkes duysun ve bilsin ki burada 14 işçinin sesi milyonların sesidir. Talepte bulunma talebi zayıflığa ve sefalete itilen işçinin talebidir. Yerli ve milli hükümet uluslararası sermayeye, işçinin kanını, değneğini peşkeş çekiyor. Dayanışma tek gücümüzdür. Dayanışarak bu saldırıyı durdurabiliriz. Birbirimize omuz vermekten başka seçeneğimiz yok, birlikte kazanacağız.”

12 İŞÇİ İŞKENCEYLE GÖZALTINA ALINDI

Trendyol yetkilileriyle görüşmek isteyen sendika yöneticilerine ve işçilere polis saldırdı. PTT-Sen ve DGD-Sen genel başkanlarının da aralarında bulunduğu 12 işçi işkenceyle gözaltına alınırken, çekim yapmaya çalışan basın mensupları polis tarafından darp edilerek zorla alandan uzaklaştırıldı.