Halise Aksoy’un tutsaklığının devamına karar verildi

Oğlunun kemiklerini bir kutu içerisinde kargo ile teslim almak zorunda bırakılan Halise Aksoy’un, nisan ayından bu yana tutsaklığı devam ederken, ilk duruşmasında da tahliye edilmedi.

Türk devleti 2017’deki bir çatışmada şehit düşen gerilla Agit İpek’in cenazesini nisan 2020’de bir kutu içerisinde kargo ile ailesine göndermişti. Halise Aksoy, kendisine yaşatılan bu insanlık dışı vahşi uygulamadan üç yıl sonra 25 Nisan’da gözaltına alınmıştı.  Açık tanık Ümit Akbıyık'ın ifadeleri üzerine yürütülen bir operasyonda gözaltına alınan Halise Aksoy, “örgüt üyesi” olmakla suçlanıyor.

Hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya Aksoy ile avukatları Necat Çiçek ve Zeynep Karayılan katıldı. Aksoy'un yakınları ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) yöneticileri de duruşmayı izledi.

Açık tanık Ümit Akbıyık, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Halise Aksoy, tercüman aracılığı ile Kürtçe savunma yaptı. Halise Aksoy suçlamaları reddederek, “Hem bu şahıs hem de emniyet oğlumdan kaynaklı beni tanıyor. Haliyle üzerime de iftira atılıyor" dedi.

İddia makamı, Halise Aksoy'un tutsaklığının sürmesi yönünde mütalaa verdi. Avukatlar, çok sayıda kronik hastalığı olan ve Alzheimer başlangıcı belirtileri ortaya çıkan müvekkilleri Halise Aksoy’un tahliyesini istedi. Mahkeme, iddia makamına uyarak tutsaklığın sürmesi yönünde karar verdi. Bir sonraki duruma 12 Ocak 2024 tarihine ertelendi.